Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Trenér Novák: Martina si z téhle olympiády medaili odveze

Spokojený s časem, ale zklamaný ze čtvrtého místa byl trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák. O lepší výsledek přišla trojnásobná olympijská vítězka a pětinásobná medailistka podle Nováka i kvůli tomu, že její soupeřka v rozjížďce Natalija Voroninová byla o dost pomalejší, Ruska totiž skončila až desátá.

Petr Novák
zdroj: ČTK autor: David Šváb

"Poslední pára nikdy není úplně ideální. Ještě víc ale k sobě potřebuje soupeřku, aby se s ní tahala. Hlavně v konci," vysvětloval zkušený kouč. "Bronzová Nizozemka ji měla, protože jela proti páté holce a mydlily se mezi sebou. Martina potřebovala, aby někdo dvakrát vyjel před ní. Pak by to dopadlo," přemýšlel Novák, proč třicetiletá česká reprezentantka skončila těsně pod stupni vítězů.

I když si uvědomuje, že čtvrté místo na olympiádě by pro řadu sportovců znamenalo úspěch, stejně jako jeho svěřenkyně to vnímá jinak. "Už máme přece jen ambice vyšší. Spokojený s ním stejně jako Martina nejsem, s časem, který zajela, ano," uvedl Novák, který tak výkon Sáblíkové ohodnotil zcela opačně než Nikoly Zdráhalové. Ta při své olympijské premiéře skončila patnáctá, ale podle náročného kouče měla zajet lepší čas. Za umístění ji pro změnu pochválil.  

Sáblíková měla v sezoně velké problémy se zády a výsledky nebyly ideální. V posledních týdnech se ale její stav zlepšil, byla i v dobré psychické pohodě a doháněla tréninkové manko.

Je nám líto, video expirovalo.
Velký přehled - 10. 2.

"Je pravda, že ještě před měsícem si nemyslela, že by na trojce mohla bojovat o medaili. Teď jsme ale věřili, že to klapne. Když jsem viděl čas 3:59, který zajely Achtereekteová a Wüstová, tak jsem byl přesvědčený, že by to Martina mohla zajet. Tři kola před koncem jsem viděl, že to nedopadne," přiznal Novák.  

Rodačka z Nového Města na Moravě byla pod jeho vedením na olympiádě čtvrtá podruhé. Při premiéře pod pěti kruhy v Turíně 2006 to však byl velký úspěch a náznak jejích možností. I tehdy ale Sáblíková "bramboru" obrečela. "Tehdy jsme brečeli oba, deprese byla strašlivá. Dvacet minut se nemohla uklidnit, tekly jí slzy. Dneska to vzala víc chlapsky. Šel jsem za ní, ale požádala mě, abych ji nechal. Že si to potřebuje srovnat v hlavě. Jen jsem jí povídal: 'Tyhle holky, pokud pojedou pětku, tě neporazí'," uvedl Novák s poukazem na druhý start v Pchjongčchangu, který Sáblíkovou čeká v pátek.  

Na své nejsilnější trati bude obhajovat zlato z Vancouveru a Soči. "Věřím, že si Martina z téhle olympiády medaili odveze. Zda to bude zlato, nevím. Ještě budou na startu dvě další Holanďanky, které jsou dobré," řekl Novák. Plánuje, že Sáblíková bude v příštích dnech pilně trénovat a vynechá i pondělí patnáctistovku, na kterou se kvalifikovala. "Vymyslíme takový trénink, aby ji pozvedl," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články