Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skikrosařka Kučerová: Lítá se strašně a jsou tu až čtyři skoky za sebou

Trochu lehčí trať než ta, na které se zranilo několik skikrosařů, čeká na olympiádě tentokrát na lyžařky ve Phoenix Parku. Stejně to ale bude jízda. Je na ní totiž hodně skoků a jediná česká reprezentantka Nikol Kučerová říká, že důležité bude se soustředit jen na vlastní jízdu.

"Bude to hodně o skocích. Každá se budeme soustředit na svou jízdu, protože je tu jedna překážka za druhou a nejde se někde přestat koncentrovat," řekla Kučerová. Ta se bude snažit postoupit ze čtvrteční kvalifikace, které se zúčastní čtyřiadvacet skikrosařek, do pátečního závodu.  

Na trati už se podle Kučerové zranilo několik jejích soupeřek a také někteří z mužů. Mezi nimi byl i bývalý mistr světa Christopher Del Bosco, kterého odvezli záchranáři na saních s podezřením na zlomenou pánev, Francouz Terence Tchiknavorian si zlomil holenní kost a Rakušan Christoph Wahrstötter má otřes mozku.    

Na ženský skikros organizátoři postupně skoky zmenšovali. "Ty poslední hodně sesekli, předposlední sundali asi o metr a poslední posunuli zhruba o tři metry, abychom mohly lítat dál. Ale stejně jsme dlouhé a už nemají, co s tím udělat. Dá se to jet, jsem zvědavá, jak to dopadne," sdělila osmadvacetiletá reprezentantka.    

Je nám líto, video expirovalo.
Skikrosařka Kučerová zářila v italském Innichenu

Nedokázala odhadnout, jak daleko na skocích létá. "Strašně," usmála se po tréninku čtyřiadvacátá žena z Her v Soči. Problémem nejsou skoky, ale fakt, že na dopadech je málo místa. "Hned už je další skok. Takhle jsou čtyři za sebou. Jednu tréninkovou jízdu jsem vyjela, protože jsem byla dlouhá a v záklonu. Asi bych to zvládla, ale nechtěla jsem riskovat, protože bych to přeletěla," řekla.    

Start je stejný jako ve snowboardcrossu. Z rampy se padá tři metry dolů a vzápětí je třeba vyjet do protisvahu. I Kučerová start trénovala se snowboardistkou Evou Samkovou, která skončila v Koreji třetí, ještě v Česku na Dolní Moravě. "Tam to bylo víc o morálu, tady se tolik nebojím," uvedla.    

Závěrečnou přípravu absolvovala Kučerová v Japonsku. Kousek od Nagana, dějiště zimních Her před dvaceti lety, trénovala s Japonkou Reinou Umeharaovou a s Chilankou Stephanií Joffroyovou. "Měly jsme startovní sekci a každá svůj program. Ale občas na startech jsme se potkaly. Ale bylo to fajn," řekla. "Jezdili jsme hodně obří slalom. Zvykli jsme si na čas, jeli se podívat do Nagana na olympijský stadion, do chrámu a před odletem do Tokia. Doma by to asi tak v klidu nebylo, tam všichni mluví o olympiádě," dodala Kučerová.   

Když se přišla s trenéry podívat v Naganu na stadion, kde Češi vyhráli hokejový turnaj století, zrovna tam byl krasobruslařský závod dětí. "Hledali jsme nějakou připomínku, třeba výstavu. Jsou tam jen olympijské kruhy a plaketa se jmény vítězů. Tak jsme jim říkali: Jágr ještě hraje. A Japonci koukali," uzavřela Kučerová.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články