Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Severská kombinace: Watabe proti norské přesile. Portyk pošilhává po desítce

Tři soutěžní dny, tři závody, tři sady medailí. Severská kombinace je v tomto ohledu jednoznačně nejsubtilnějším sportovním odvětvím na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Zejména proto, že je jako jediný sport na zimní olympiádě výhradně mužskou záležitostí. Na skokanských můstcích a běžeckých tratích střediska Alpensia se čeká souboj aktuálně vedoucího muže Světového poháru Akito Watabeho se silnou norskou trojicí, navázat na předchozí úspěchy budou chtít jistě i Němci. Z českého kvarteta se největší naděje na solidní umístění dávají předloňskému juniorskému mistru světa Tomáši Portykovi.

Akito Watabe
zdroj: ČTK/AP/Heikki Saukkomaa

Program sdruženářů na korejské olympiádě je jasně daný. Kompletní startovní pole 55 závodníků čekají dva individuální závody na středním a velkém můstku, oba spojené s během na deset kilometrů, desítku nejlepších zemí včetně Česka pak také týmová soutěž. Ve sprintu dvojic se na rozdíl od Světového poháru na olympijských hrách nesoutěží.

Olympijské soutěže v severské kombinaci probíhají:

Od středy 14. února do čtvrtka 22. února

Místo:

Skokanské středisko a areál pro běžecké lyžování Alpensia

Soutěže:

Individuální závod na středním můstku (běh na 10 km)

Individuální závod na velkém můstku (běh na 10 km)

Týmový závod na velkém můstku (štafeta na 4x5 km)

Počet účastníků:

55 závodníků ze 16 zemí, 10 štafet

Česká účast:

Lukáš Daněk, Miroslav Dvořák, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk

Kde hledat favority? Zatím nejlepší sezonu kariéry prožívá devětadvacetiletý Japonec Akito Watabe. Obhájce stříbra ze středního můstku ze Soči stanul v letošní sezoně už osmkrát na stupních vítězů. Hlavně se ale může pyšnit skvělou aktuální formou, když vyhrál čtyři z posledních pěti závodů.

Přemožitele nenašel ani v trojboji v Seefeldu, ani v prvním závodě na domácí půdě v Hakubě. Jediné velké zlato ale zatím získal před devíti lety na MS v Liberci s japonským týmem, loni na šampionátu v Lahti byl na velkém můstku druhý.

Ilustrační foto

Ve Světovém poháru nahání Watabeho zejména silná norská sestava, mezi nejlepší šestkou sezony jsou hned tři Seveřané. Životní formu má rovněž čtyřiatřicetiletý Jan Andreas Schmid, který většinu sezony vedl pořadí SP a ovládl olympijskou generálku v Hakubě.

Vedle něj budou patřit ke spolufavoritům olympijský vítěz z velkého můstku ze Soči Jorgen Grabaak nebo jeden z objevů sezony, Espen Andersen. V Seefeldu se pak dokázal výrazně prosadit také teprve dvacetiletý Jarl Magnus Riiber.

Silné a vyrovnané norské kvarteto bude rovněž hlavním aspirantem na zlato v týmové soutěži. S ohledem na síly jednotlivých reprezentací se o prvenství s největší pravděpodobností rozhodne právě mezi Norskem s Německem, naopak souboj o bronz bude hodně otevřený.

Johannes Rydzek
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Německý tým oproti minulé sezoně poněkud ustoupil do pozadí. Loňský vítěz Světového poháru Eric Frentzel se s výjimkou vítězství v Ramsau letos trochu trápí, za očekáváním zůstává i jedna z hlavních hvězd posledního mistrovství světa v Lahti, čtyřnásobně zlatý Johannes Rydzek. Prapor sdruženářské velmoci tak překvapivě v aktuální sezoně třímá ten třetí vzadu, Fabian Riessle.

Překvapit by mohl v Pchjongčchangu dvaadvacetiletý finský talent Eero Hirvonen, poměrně stabilní výkony v sezoně podává Rakušan Lukas Klapfer a v případě povedeného skoku by mohl favority zaskočit bronzový medailista ze středního můstku z Vancouveru a výborný běžec, Ital Alessandro Pittin.

Ilustrační foto

Z Čechů se kromě Portyka v Koreji představí zkušený Miroslav Dvořák, čerstvý juniorský světový šampion Ondřej Pažout a další mladík Lukáš Daněk.

Portyk by sice rád v Pchjongčchangu atakoval elitní desítku, ve Světovém poháru se ale letos mezi nejlepší probojoval jen třikrát. V Hakubě sice vybojoval čtvrtým místem nejlepší výsledek kariéry a v prvním závodě obsadil desáté místo, v Japonsku ovšem chyběla většina nejlepších sdruženářů sezony. V obvyklé konkurenci se Portyk prosadil pouze v prosinci v Ramsau, kde finišoval osmý.

V celkovém pořadí SP je Portyk 22. a veterán Dvořák figuruje na 51. místě, což je po vcelku povedené letní přípravě mírné zklamání. České kvarteto může s jistými nadějemi vzhlížet k týmovému závodu, ve kterém by mohlo aspirovat na umístění okolo osmého místa. Právě na této pozici dokončili čeští sdruženáři svou jedinou štafetu v letošní sezoně, v prosinci v Lillehammeru.

Zdroj
fis-ski.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články