Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Senzační konec favorita. Švédsko si ve čtvrtfinále vylámalo zuby na Němcích

Patřili mezi největší favority na zisk zlatých medailí. Pro hokejisty Švédska však cesta olympijským turnajem skončila už ve čtvrtfinále. O jejich vyřazení se senzačně postarali Němci, kteří v závěrečné třetině přišli o dvojbrankové vedení. V prodloužení ale nečekaný triumf 4:3 trefil Patrick Reimer a v boji o finále se utají s Kanadou

Radost hokejistů Německa
zdroj: REUTERS autor: Kim Kyung-Hoon

Němci dosáhli pod pěti kruhy největšího úspěchu od zisku bronzu v roce 1976 v Innsbrucku. V semifinále velké mezinárodní akce byli naposledy na domácím mistrovství světa v roce 2010.

"Tohle samozřejmě naštve a bolí. Vždyť jsme Švédové. Chceme hrát vždy o medaile, takže je zřejmé, že jsme hrozně zklamaní. Odehráli jsme tady tři dobré zápasy a myslím, že jsme hráli vcelku dobře. Ale i když jsme dnes měli šance, Němci byli lepší než my," ocenil soupeřův výkon obránce Mikael Wikstrand.

Švédové měli v úvodu převahu, ale nezužitkovali ji. Zahrozili ve čtvrté minutě, kdy přečíslení dvou na jednoho zakončil po spolupráci s Landerem Gustafsson. Následně si při Ehrhoffově trestu poradil brankář Aus den Birken s pokusy Hersleyho a Petterssona. Už v plném počtu hráčů na ledě promarnil šanci Axelsson.

V polovině úvodní třetiny se Němci neprosadili při své první početní výhodě, ale pak šel Everberg pykat znovu a Sturmův tým už druhou výhodu využil. Ehrhoff nahodil od modré čáry puk přes stínící Plachtu a Schütze a Fasth kapituloval. Za 29 vteřin vedli Němci už 2:0, když Kink objel branku a Noebels se po jeho akci prosadil před brankovištěm.

Aus den Birken s přehledem likvidoval pokusy Švédů a v úvodu druhé třetiny byl blízko zvýšení náskoku Boyle, ale Fastha neprostřelil. Švédové dlouho dobývali německou defenzivu marně. Neprosadili se ani při Mackově vyloučení.

V 45. minutě si německý gólman poradil s tečí Zackrissona, ale v čase 46:25 už poprvé inkasoval, když se z dorážky prosadil bekhendem Lander. Za 123 vteřin ale vrátil Německu dvoubrankové vedení rodák z Česka Kahun.

"Němci tady na turnaji hrají dobře a mají za sebou dobré výsledky. S Finskem sice (ve skupině) prohráli 2:5, ale Finové měli i štěstí. Německo má silný tým, hrají tvrdě, ale velmi disciplinovaně. A dnes odehráli výborný zápas," uvedl kapitán poražených Joel Lundqvist.

Švédové pokračovali v tlaku a v polovině třetí třetiny při Schültzově trestu skóroval po Omarkově přihrávce z levého kruhu Hersley. Po šancích na obou stranách vyrovnal za necelé dvě minuty od modré čáry přes clonu Wikstrand.

Po 90 vteřinách nastavení ale slavili nečekaný postup Němci. Reimer se prokličkoval švédskou defenzivou a nadvakrát protlačil puk za Fastha.

"Viděl jsem tam trochu prostoru, tak jsem jel přímo k bráně, zkusil to a vyšlo mi to. Nějak jsem se dostal k dorážce a dostal puk do brány. Věděl jsem hned, že tohle nemohou odvolat, byl jsem si vážně jistý. Ale samozřejmě jste napjatí, když čekáte na výrok rozhodčího," popsal rozhodující chvíle Reimer.

Švédsko - Německo 3:4 v prodl. (0:2, 0:0, 3:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 47. Lander (Dahlin, Omark), 50. Hersley (Omark, Wikstrand), 52. Wikstrand (Zackrisson) - 14. Ehrhoff (Hager, Schütz), 15. Noebels (Kink), 49. Kahun (Mauer), 62. Reimer (Ehliz, Boyle). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Rantala (Fin.) - Lhotský (ČR), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 2092.

Švédsko: V. Fasth - S. Kronwall, Bertilsson, Hersley, E. Gustafsson, Wikstrand, Fransson, od 41. navíc Dahlin - J. Lindström, P. Lindholm, Möller - F. Pettersson, J. Lundqvist, D. Axelsson - Everberg, Lander, Omark - Bergström, Zackrisson, Stalberg - Norman. Trenér: Rikard Grönborg.

Německo: Aus den Birken - Boyle, B. Krupp, J. Müller, Y. Seidenberg, Ehrhoff, M. Müller, Hördler, Ehrhoff - Reimer, Hager, Schütz - Wolf, M. Goc, Plachta - Ehliz, Kahun, Noebels - Mauer, Fauser, Macek - Kink. Trenér: Marco Sturm.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články