Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Saně: Mnoho Čechů v ledovém korytě a přepsání historie Felixe Locha

Do jihokorejského Pchjongčchangu vyrazí jedna z nejpočetnějších českých výprav historie. V ledovém korytu bude o dobrý výsledek usilovat šest domácích reprezentantů. V dějišti Her bude na své čtvrté zlato útočit Felix Loch, čímž by překonal v historické tabulce slavného Georga Hackla.

Felix Loch
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Sáňkaři se poprvé vrhli do ledového koryta na innsbrucké olympiádě v roce 1964. Obě individuální soutěže tehdy vyhráli Němci – historicky první zlata slavili Thomas Köhler a Ortrun Enderleinová. Alespoň závod dvojic udělal radost domácím fanouškům. Rakouští sáňkaři před domácím publikem obsadili dva nejvyšší stupně pódia. 

V Innsbrucku se také zrodil dosud nejlepší československý výsledek. Úspěch Oldřišky Tylové, která si na dojela pro šesté místo, poté již nikdo nepřekonal. Podařilo se jej však alespoň vyrovnat, a to Daně Beldové o čtyři roky později v Grenoblu, stejně jako Jiřímu Zemanovi a Vladimíru Reslovi v roce 1976 v Innsbrucku.

České země přitom drží velkou sáňkařskou tradici. První evropský šampionát v disciplíně, ve které vždy dominovali němečtí závodníci, se konal v roce 1914 v Reichenbergu, tedy dnešním Liberci. Ovládl jej domácí sáňkař Rudolf Kauschka, ve dvojicích zase zvítězili Karl Löbel a Erwin Posselt z Jablonce.

Sáňkařské soutěže od té doby urazily dlouhou cestu. Mimo mnoho jiného přibyla v olympijském programu další disciplína, a sice soutěž národních týmů. Z každé již existující kategorie jedou jednotliví zástupci a jejich výsledky se poté sčítají do společného času. Jedním z dvanácti týmů bude také Česká republika.

Německý sáňkařský tým
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Loch bude usilovat o čtvrté zlato

Kdo může útočit na medaile v Pchjongčchangu? Chtělo by se říci, že obvyklí podezřelí. V mužském závodě budou všechny oči spočívat na Felixi Lochovi, který se před osmi lety ve Vancouveru stal nejmladším olympijským vítězem sáňkařské historie. Svůj úspěch zopakoval i v Soči, kde byl rovněž členem vítězného německého týmu.

Syn bývalého německého reprezentačního trenéra Norberta Locha tak má na svém kontě tři zlaté olympijské medaile a v historické tabulce je na tom stejně jako legendární krajan Georg Hackl. Pokud uspěje i nyní, stane se nejúspěšnějším sáňkařem olympijské historie. A Loch v letošní sezoně rozhodně neukazoval náznak zpomalení.

Ve Světovém poháru německý sáňkař vyhrál čtyři podniky, ve stejném počtu dalších skončil na pódiu a celkové hodnocení vyhrál o 85 bodů. Pole soupeřů je však široké – například Wolfgang Kindl slavil letos hned dvakrát a v olympijském korytě bude také chtít říci své. Bez šancí rozhodně není ani novopečený evropský šampion Semjon Pavličenko.

V závodu žen bude na svůj třetí titul útočit Natalie Geisenbergerová. Němka byla bronzová ve Vancouveru, v Soči už slavila individuální i týmové zlato a nedá se říci, že by v sáňkařském seriálu byla v současnosti větší hvězda. Geisenbergerová je dokonce ještě suverénnější než Loch, neboť vyhrála pět závodů SP a seriál vyhrála bezmála o 400 bodů.

PROGRAM SÁŇKAŘSKÝCH SOUTĚŽÍ:

10. 2. od 11:10 – 1. a 2. jízdy (muži)
11. 2. od 10:50 – 3. a 4. jízdy (muži)
12. 2. od 11:50 – 1. a 2. jízdy (ženy)
13. 2. od 11:30 – 3. a 4. jízdy (ženy)
14. 2. od 12:20 – 1. a 2. jízdy (dvojice)
15. 2. od 13:30 – týmová štafeta

Česká účast: Ondřej Hyman, Tereza Nosková, Antonín Brož, Lukáš Brož, Matěj kvíčala, Jaromír Kudera

Tereza Nosková
zdroj: ČTK/AP autor: Roman Koksarov

A zlata se budou od německé reprezentace očekávat i ve zbývajících dvou disciplínách. Ve dvojicích jsou hlavními favority německé páry Toni Eggert/Sascha Benecken a Tobias Wendl/Tobias Arlt, v soutěži národních týmů pak hlavní adepti na vítězství budou také sáňkaři oblečení v kombinéze s německými barvami.

Česká výprava pro Pchjongčchang čítá šest jmen. V individuálních soutěžích budou startovat Ondřej Hyman a Tereza Nosková. Dvě posádky nasadí český tým do závodu dvojic. Soutěžit budou Antonín a Lukáš Brožovi a Matěj Kvíčala s Jaromírem Kuderou. Jde o nejpočetnější olympijskou výpravu za poslední půlstoletí.

Přitom Nosková si nedávno pochroumala kotník a chodila o berlích. Do Pchjongčchangu vyrazí vyučená cukrářka s ortézou a do koryta vletí i s desetikilovým závažím na zádech, které nosí, protože se jí nedaří přibrat na požadovanou hmotnost. "Z výšky jsem najela do mantinelu. Noha se mi tam skřípla a mám výron, ale bude to v pohodě," ujišťovala.

Nosková také nechyběla na evropském šampionátu, který se uskutečnil v lotyšské Siguldě. Největší úspěch však v konkurenci evropských posádek zajeli bratři Brožovi, kterým patřila třináctá příčka. Na velký úspěch z Winterbergu, kde byl po prvním kole šestý a celkově čtrnáctý, nenavázal na mistrovství Hyman. Patřila mu osmnáctá pozice.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články