Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Samková zamávala světu českou vlajkou, v Pchjongčchangu vzplál oheň. Hry byly zahájeny

V Pchjongčchangu byly slavnostně zahájeny zimní olympijské hry. Ceremoniál, který se zabýval tématem minulosti a budoucnosti, trval kvůli velmi chladnému počasí přibližně dvě hodiny. Českou vlajku při nástupu výprav nesla olympijská vítězka ve snowboardcrossu z Her 2014 v Soči Eva Samková, kterou doprovodily čtyři desítky týmových kolegů. Oheň pak zapálila krasobruslařská korejská hvězda Kim Ju-na, která na Hrách ve Vancouveru vybojovala před osmi lety zlato. Přímé přenosy z OH sledujte na ČT sport a webu olympiada2018.ceskatelevize.cz.

Nástup českých sportovců na ZOH 2018
zdroj: ČTK/AP

Pořadatelé ceremoniálu počítali s velkou zimou, která měla během zahájení v Pchjongčchangu panovat. Teploměry nakonec oscilovaly "pouze" kolem bodu mrazu, i tak se v hledišti klepali Korejci zahaleni do bund a vybaveni palčáky a dečkami. Na ochozech byly navíc rozmístěny desítky tepelných lamp. I tak ale byl ceremoniál nakonec zkrácen na pouhé dvě hodiny.

Ještě předtím, než do čestné lože usedli korejský prezident Mun Če-in a šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, nabídl režisér večera připomínku předchozích zimních Her a pohled na korejskou krajinu a její pamětihodnosti.

Pak už odbil zvuk nejstaršího dochovaného bronzového zvonu, stadion, který bude po závěrečném ceremoniálu rozmontován, orámoval krátký ohňostroj.

Je nám líto, video expirovalo.
XXIII. zimní olympijské hry Pchjongčchang 2018

Na ploše se mezitím objevilo pět dětských průvodců, kteří svými barvami symobilizovali barvy olympijských kruhů i pět základních elementů asijské kultury: oheň, voda, dřevo, kov a zem. Na výpravu se s nimi vydal bílý tygr. Symbol síly a hájení Koreje před nepřáteli.

A zároveň jeden z maskotů olympiády. Postupně se k němu přidali modrý drak, černá želva a červený fénix. Mimochodem, právě fénix není v korejském pojetí jen symbolem nesmrtelnosti, ale i poslem mezi nebesy a zemí. Podle legendy se objevuje pouze v období prosperity, avšak nikoli během válek.

Ty vystřídaly nástěnné malby  tance žen z období jedné z korejských říší. Současně se objevily další zvířecí i rostlinné motivy, které zobrazovaly vizi země míru. Země, kde žijí lidé v souladu s přírodou, v harmonii, bez jakéhokoli násilí.

Pita Taufatofua mává na slavnostním zahájení vlajkou Tongy
zdroj: ČTK/AP

Pak už významní domácí sportovci přinesli na plochu korejskou vlajku, zazněla státní hymna a před zraky diváků začaly nastupovat jednotlivé výpravy. Jejich nástup symbolicky tradičně otevřelo Řecko. Národy poté přicházely podle korejské abecedy.

Na stadionu se rovněž objevily asi čtyři desítky českých sportovců. Vlajku nesla snowboardistka Eva Samková, kterou si vybrali v anketě sami reprezentanti.

Eva Samková během zahájení Her 2018 v podání olympijského kanálu:

Řada reprezentantů chyběla, třeba biatlonistka Veronika Vítková nebo rychlobruslařka Martina Sáblíková - obě čekají první závody už v sobotu. Nástup sledoval z lóže předseda Senátu Milan Štěch.

Jako poslední nastoupily společně pod vlajkou sjednocení výpravy pořadatelské Koreje a KLDR. Premiéru na zimních Hrách budou mít závodníci Ekvádoru, Eritrey, Kosova, Malajsie, Nigérie a Singapuru.

Poselství následně přednesli šéf tamního organizačního výboru a popřál všem sportovcům, aby si Hry užili. Zároveň vyjádřil potěšení nad tím, že Pchjongčchang se na třetí pokus dočkal olympiády.

Olympiáda v číslech

17 - tolik dnů budou trvat XXIII. zimní olympijské hry

92 - počet výprav

101 - tolik dnů putovala olympijská pochodeň po Koreji

102 - počet disciplín

2000 - počet vystupujících na zahajovacím ceremoniálu

2018 - počet kilometrů, které urazila olympijská pochodeň

2952 - počet akreditovaných sportovců

7500 - počet členů olympijské štafety

20 000 - počet rachejtlí, které byly součástí ohňostroje

35 000 - počet diváků na olympijském stadionu při zahájení

"Tohle je moment, na který jsme všichni čekali. První Hry na sněhu a ledu v Korejské republice. Je to moment, který organizační výbor a mnoho korejskýh lidí připravovalo s velkým zaujetím a zájmem," dodal šéf MOV Bach. "Teď je čas Pchjongčchangu," dodal.

Další ohňostroj, efektní průlet dronů a píseň Johna Lennona Imagine vystřídalo slib sportovců a funkcionářů a následně očekávané zapálení olympijského ohně, pro které musely korejská a severokorejská hokejistka vyběhnout po desítkách strmých schodů až k vrcholu stadionu.

Tam už na ně čekala olympijská vítězka z Vancouveru 2010 Kim Ju-na. Domácí hvězdná krasobruslařka dílo dokonala zapálením ohně ve spirále, který jej vynesl do obří dózy a Hry tak byly oficiálně zahájeny.

Zimní olympijské hry 2018

Olympiáda potrvá do 25. února. V patnácti sportovních odvětvích se rozdělí 102 sad medailí. Bojovat o ně budou asi 3000 sportovců včetně 93 českých.

Žádná ze soutěží se neuskuteční na stadionu ve tvaru pětiúhelníku, který je určen výhradně pro zahajovací a závěrečný ceremoniál. Po olympijských a paralympijských hrách budou tribuny rozebrány.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články