Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nizozemská vláda pokračuje – Kramer triumfoval na pět kilometrů

Nizozemská vláda v rychlobruslařské hale v Kangnungu, kterou zahájily v závodě na tři kilometry v sobotu ženy, pokračuje. Největší favorit pětikilometrové trati Sven Kramer potvrdil předpoklady a získal čtvrté olympijské zlato v olympijském rekordu.

Sven Kramer
zdroj: ČTK/AP autor: John Locher

Jednatřicetiletý vládce dlouhých tratí, šest let ve Světovém poháru na této trati neporažený, kterou ovládl už na dvou předchozích Hrách, splnil očekávání i nyní. V předposlední jízdě stupňoval tempo a s přehledem zvítězil v olympijském rekordu 6:09.76

Kramer nastoupil v předposlední rozjížďce a jako poslední z favoritů. "Samozřejmě to může být rozhodující, když znáte časy ostatních soupeřů. Takže jsem měl trochu štěstí, že to vyšlo zrovna takhle. Ale pořád to také musíte odjet," uvedl na olympijském webu.

Druhé místo obsadil jednatřicetiletý Kanaďan Ted-Jan Bloemen. Držitel nejrychlejších světových časů na pět i deset kilometrů. Loni byl Kangnungu na pětikilometrové trati pátý. Tentokrát vyhrál ve své jízdě o dvě tisíciny vteřiny v dramatickém závěru před nakonec třetím Serrem Lundem Pedersenem z Norska.

Kramer, majitel rekordních devatenácti titulů mistra světa na jednotlivých tratích, má také dvě stříbrné olympijské medaile a dva bronzy ze závodů družstev, potěšil své fanoušky, kterých bylo v téměř vyprodané hale pro osm tisíc diváků z jeho země hodně. "Dobře se to poslouchá," komentoval výčet úspěchů Kramer. "Lhal bych, kdybych tvrdil, že je mi to jedno. Potají jsem na to pyšný," dodal.

Na pětikilometrovou trať nastoupilo nakonec jen dvaadvacet z původně nahlášených čtyřiadvaceti závodníků. 

V Koreji se teď pokusí na třetí pokus zkompletovat olympijský double z dlouhých tratí triumfem na 10 000 m, což se mu zatím povedlo jen na MS. Startovat bude i ve stíhačce družstev a v závodu s hromadným startem.

Rychlobruslení - muži:

5000 m: 1. Kramer (Niz.) 6:09,76, 2. Bloemen (Kan.) 6:11,616, 3. Pedersen (Nor.) 6:11,618, 4. Michael (N. Zél.) 6:14,07, 5. I Sung-hun (Korea) 6:14,15, 6. Swings (Belg.) 6:14,57, 7. Blokhuijsen (Niz.) 6:14,75, 8. Tumolero (It.) 6:15,48, 9. Ičinohe (Jap.) 6:16,55, 10. Beckert (Něm.) 6:17,91.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články