Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ledecká se už zase těší na kopec. Čeká ji náročný závěr sezony

Hodně nabitý program čeká po zisku dvou zlatých olympijských medailí Ester Ledeckou. Po návratu z Pchjongčchangu se sněhová královna Her zkusí stát potřetí za sebou celkovou vítězkou paralelních disciplín Světového poháru na snowboardu a poprvé se zúčastní finále elitního seriálu ve sjezdovém lyžování. Pojede tam sjezd i super-G – start v něm si zajistila až olympijským vítězstvím.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP

Především program v alpském lyžování nebyl dopředu znám. V polovině března ve švédském Aare ji čeká finále SP v alpském lyžování. Mezi pětadvacítku se dostala ve sjezdu, a to především díky sedmému místu v Lake Louise. Novinu, že se kvalifikovala, i když odjela minimum sjezdů v seriálu, se dozvěděla od trenéra Tomáše Banka před olympiádou. "Běhala jsem po bytě a skákala radostí. Ještě se svezu, to mě baví," řekla.

Starty nakonec zdvojnásobí díky senzačnímu triumfu v superobřím slalomu na Hrách, protože finále SP mají jisté olympijští vítězové, mistři světa a juniorští světoví šampioni. Šéf ženského sjezdového lyžování ve FIS Nor Atle Skaardal si ale musel otevřít pravidla. "Protože se nikdy v historii nestalo, aby někdo, kdo se nekvalifikoval do finále ze svěťáku, vyhrál olympiádu. Ale našel, že to tam je, a můžu si to sjet," líčila Ledecká.

Sil má ještě dost

Nejen lyže, ale také ještě boj o glóby ve snowboardu. Elán Ledecké nechybí. "Vydala jsem na olympiádě spoustu sil, ale kupodivu mi jich ještě docela dost zbylo. Přijedu do Prahy, zkusím se hlavně přehodit na evropský čas a co nejrychleji se zotavit a začít od znovu. Na závěr se těším," ujistila Ledecká.

Na snowboardu vládne paralelním disciplínám, v obřím slalomu má malý glóbus téměř jistý a nakročeno má třetí sezonu po sobě i k velkému. "Budu se snažit, abych toho dosáhla, a uvidíme, jak to půjde," řekla dvaadvacetiletá závodnice.

V celkovém hodnocení snowboardového SP vede o 820 bodů před Němkou Ramonou Hofmeisterovou. Do konce zimy zbývají tři závody, přičemž vítězka v každém bere tisíc bodů. Ledecká pojede určitě příští sobotu v tureckém Kayseri, o týden později ve švýcarském středisku Scuol a o závěru ve Winterbergu se rozhodne.

Ester Ledecká:

"Nevím, prostě mě baví klouzat se z kopce. Každý den to není, že bych vstala a řekla si: Jej, jdeme na kopec, to je super. Vždycky není hezky, občas to fakt bolí, ale nakonec když vylezu na ten kopec, řeknu si, že tady mě to baví, tady chci být."

Vzorem raději ne

Po jejím olympijském úspěchu se mluví o tom, že se pro mnoho dětí stane velkou inspirací, aby se neupínaly jen k jednomu sportu. Za vzor ale sama dávána být nechce. "Ne, radši ne," rozesmála. "Nejsem dobrý příklad. Jsem bláznivá."

Důležité podle ní je, aby člověk sportoval s nadšením a s kuráží. "Když si půjdete za svým, tak je to možné, ale ne každý si chce zvolit dva sporty. Já jsem chtěla a měla jsem štěstí na lidi kolem sebe, rodinu," podotkla. Na olympiádu ale nepřijela pro dvě zlata. "Největším cílem bylo mít šanci jet v obou sportech. To se stalo, to je nejskvělejší a tohle je bonus, který jsem nečekala tak brzy," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články