Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Glosa: Příběh zlaté obojživelnice Ledecké má pokračování

Svět miluje příběhy. Ty se štastným koncem nejvíc. Ester Ledecká jeden vytvořila, když na Hrách v Koreji prosvištěla sjezdovkou mezi brankami Super-G a dole se pak chvíli divila, že na časomíře pořadatelé ještě nechali starý čas, než zjistila, že to je skutečně ten její. Rakousko, Francie, Itálie, Amerika byly v šoku – dvaadvacetiletá Češka porazila všechny sjezdařky v čele s Lindsey Vonnovou.

Ester Ledecká
zdroj: REUTERS autor: Leonhard Foeger

Dosud byla královna obřího slalomu na snowboradu zajímavá hlavně tím, že dokáže střídat disciplíny, teď předvedla, že když na to přijde, umí udržet i level nastavený na prkně, kde má tituly mistryně světa a teď chce i olympijské zlato.

Sportovní svět se zaradoval. Velký příběh je tady. A když už je tu jeden, hned se hledá další. Washington Post okamžitě zareagoval na tweet Katie Ledecké, v němž několikanásobná olympijská vítězka v plavání napsala, že takhle úspěšné jsou Ledecké a že by měly jít na test DNA, jestli nejsou příbuzné.

Deník hned vyrazil po stopě a zjistil, že dědeček plavkyně Jaromír Ledecký emigroval v roce 1947 z Československa a doma prý poslouchal CD Janka Ledeckého, otce Ester, a údajně tvrdil, že jsou vzdálení bratranci. Bohužel už tuhle informaci nepotvrdí, protože zemřel. V tuhle chvíli by mohly olympijské hry pro Ledecké fungovat trochu jako Pošta pro tebe (kdo ten pořad nezná – tak se v něm setkávají lidé, kteří se dlouho neviděli, nebo o sobě vůbec nevěděli).

Ester potvrdila, že o tom nic neví. List ale ještě přišel s tím, že na světě je odhadem 1000 nositelů tohoto příjmení, což je tedy velice slušný medailový průměr na jednoho. No, kdo z vás to má?

Co k tomu dodat – už jen jméno Ledecká je nejspíš předpokladem k úspěchu. Alespoň to tak vypadá.

Ale pozor, kdyby případný test DNA ještě prokázal, že obě slavné Ledecké (i když Katie se píše Ledecky) jsou příbuzné, mohlo by to realizačnímu týmu kolem české sjezdařské senzace zamotat hlavu ještě víc. Mohl by pak totiž přibýt další trenér, co kdyby Ester napadlo, že zkusí i plavání. A co ona zkusí, to dělá pořádně, a hlavně, jak se všichni zúčastnění přesvědčili, dělá to ráda a dobře a nevzdá se toho. Koneckonců jezdí ráda na windsurfingu, tak má k vodě blízko.

No, co? U ní by to asi nepřekvapilo a při jejích schopnostech by se pak případné sestřenice mohly sejít za dva roky na Hrách v Tokiu. A nejlépe na stupních vítězů.

Že už jsem to přehnal? Jen nechte na hlavě, kdybych před pěti lety napsal, že Ester Ledecká vyhraje na olympiádě zlato v Super-G, taky by mi nikdo nevěřil. 


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články