Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

GLOSA: Olympijská myšlenka (zase chvíli) funguje

Pustím televizi: Ester Ledecká, pustím rádio: Ester Ledecká, pustím počítač: Ester Ledecká. Já se teď, člověče, skoro bojím pustit na sporáku plyn… To je starý vtip, který jsem trochu upravil a zaktualizoval. S.T.R. je fenoménem posledních dnů. Fenomén, který přesáhl hranice naší kotlinky.

Ester Ledecká se raduje ze zisku zlaté medaile
zdroj: REUTERS autor: Issei Kato

Přesáhl i hranice sportů. V době, kdy je specializace na jeden sport podle většiny odborníků nutná (vlastně možná podle všech odborníků, protože Ledecká na ty kolem sebe v tomhle nedala), se objeví slečna, která jezdí na lyžích i na snowboardu jako drak – pardon, dračice. A to není ze slavných horských masivů. Prkno i lyže nazula ve Špindlu.

Svůj olympijský příběh, zahájený šokujícím triumfem v Super-G, dotáhla zlatem v obřím slalomu snowboardistek k pointě, která v závěru finálového utkání vyklouzla například německým hokejistům. Už ve dvaadvaceti se stala legendou. A položila tak tu pomyslnou třešničku na špičku olympijského dortu, který společně upeklo všech šest českých medailistů.

Ti všichni dokázali, že ačkoliv je olympiáda a další monstrózní sportovní akce v současné době z velké části strojem na peníze, když se to za ně ale udělá dobře, tedy tak, že přes všechny obstrukce a nařízení navenek vše vypadá skvěle – jsou všichni spokojení. Fanoušci na místě i u televizí i sami sportovci. Od hvězd, které bojují o medaile, po ty, kteří se tu hlavně těší na selfíčka s těmi prvními.

Zkrátka šlape to. I ti, kteří se jinak o sport moc nezajímají, najednou vstávají uprostřed noci a fandí krajanům, o nichž ještě před nedávnem ani nevěděli, jaký sport vlastně dělají. Národní hrdost se už tak nějak nenosí, ale tady najednou zase funguje. Národ, rozdělený politiky, se tady dal zase dohromady – i když ještě v pondělí na Staromáku a pak to nejspíš pomine. Ale zaplať pán Bůh za ty dary.

Ono ve sportu je totiž vždycky něco za něco. Za dřinu i talent pak přijdou někdy úspěchy a sláva, peníze jsou potřeba, ale samy o sobě nestačí. Když k tomu přidáme fair play – jak by mohlo být na světě krásně.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články