Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Fourcade si spravil chuť ve stíhačce, Krčmář se propadl

Martin Fourcade je zpět na vrcholu. Po sprintu, ve kterém skončil až osmý, dokázal opanovat stíhačku. Na druhém místě dojel senzačně dvacetiletý Švéd Sebastian Samuelsson, třetí byl Němec Benedikt Doll. Michal Krčmář na stříbro ze sprintu nenavázal. Se sedmi chybami skončil až třicátý. Střelecky se nedařilo ani Ondřeji Moravcovi, který s osmi minelami obsadil až 51. příčku.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK/AP

Fourcade od prvních metrů letěl. Dokázal napravit i své jediné střelecké zaváhání na první položce a v závěru vezl do cíle vlající francouzskou vlajku. Jeden biatlonista byl na trati ještě rychlejší. Překvapením závodu byl Samuelsson. Kromě toho, že to dvacetiletému Švédovi jelo, skvěle zastřílel. Ze 14. místa se vyšvihl až na stříbrnou příčku.

Z té se naopak po sprintu výrazně propadl Krčmář. Rozhodla hned první ležka, kdy minul úvodní dvě rány. "Stalo se mi to, co se mi tady stávalo na tréninku. Nastřelil jsem si, přijel jsem na první položku a najednou dvě rány byly na pět hodin a pak dobrý," popsal Krčmář klíčový okamžik.

V rychlosti střelby z toho bylo až úplně poslední šedesáté místo. "Střelecký čas je u mě letos takový stabilní výsledek. V tom větru jsem tam nechtěl jen přijet, nějak to odbouchat a odjet pryč," zdůraznil Krčmář.

"Nebyl to dobrý výkon, ale ve čtvrtek budu připravený jinak," dodal Krčmář vstříc vytrvalostnímu závodu.

Podmínky byly opět hodně těžké. Vítr se točil. "Nepovedlo se to na střelnici. Není každý den posvícení. Doufám, že se kluci na vytrvalostní závod srovnají," uvedl trenér mužů Michael Málek.

Moravec si prožil jeden z nejnepovedenějších olympijských závodů. "Asi hodně dlouho jsem nedal za osm. Na stojkách jsem tušil, že to bude loterie, ale ležáky se střílet daly, nezvládl jsem to," poznamenal.

Jak se závod vyvíjel?

Skvěle stíhačku rozjel Fourcade. Z osmého místa se dostal na střelnici těsně za vedoucím Peifferem. Ve skupině nechyběl ani Krčmář. První položka se ale českému biatlonistovi zle nevydařila, minul hned první dva terče a propadl se hluboko na 23. místo.

Nejrychleji a nejpřesněji odstřílel úvodní položku Rakušan Eberhard, Peiffer odjel hned za ním. Němci se vyřítili vstříc úspěchu, neboť třetí byl Doll a čtvrtý Schempp. Fourcade se po jedné chybě propadl na šesté místo. Moravec byl s jednou minelou čtyřiatřicátý.

Po druhé střelbě to vypadalo stále na malé německé mistrovství, mírně se sice propadl Doll, v popředí ho ale nahradil Lesser. Ze šestého místa stále číhal Fourcade, se čtrnáctkou byl třetí překvapivě Švéd Samuelsson. Moravec musel na dvě trestná kola.

Na první stojku už přijel Fourcade na druhém místě. Celkem tvořilo vedoucí skupinu sedm závodníků. Nejlepší z nich? Jediný bezchybný byl Fourcade. Pronásledovatelé měli ztrátu 20 sekund.

Krčmář chyboval třikrát a bylo po nadějích na solidní výsledek. Chybovalo se hodně a potvrdil to i Moravec dvěma minelami.

Fourcade všem ujížděl, skupina vedená Tarjeiem Bö byla zpět o více než půl minutu. Francouzský fenomén vybílil všech pět terčů a neodpustil si své tradiční gesto. Šokoval mladičký Samuelsson, který se jal stíhat třetího Dolla. Další biatlonisté už měli výraznější odstup.

Krčmář i Moravec si neseřídili mušku ani na čtvrté střelecké položce a byli ze hry o dobrá umístění.

S vlajkou v cíli mával Fourcade, za ním Samuelsson překvapil v posledním kopci Dolla a ve sjezdu před stadionem si vytvořil rozhodující náskok.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články