Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Fontanaová se dočkala zlata, domácí favoritka byla diskvalifikována

Italka Arianna Fontanaová se dočkala. Vyhrála závod rychlobruslařek na krátké dráze na 500 metrů. Ziskem šesté olympijské medaile se sedmadvacetiletá Italka vyrovnala nejúspěšnější ženě tohoto sportu Wang Meng z Číny, zlato ale vybojovala poprvé. Další medaile si v Kangnungu rozdělily Yara van Kerkhofová z Nizozemska a Kanaďanka Kim Boutinová.

Arianna Fontanaová
zdroj: ČTK/AP

Britka Elise Christieová dojela po pádu do cíle s velkou ztrátou a domácí závodnice Čche Min-čong, která v semifinále ohrožovala její světový rekord, byla za zavinění kolize diskvalifikována. Původně přitom byla devatenáctiletá Korejka ve finále těsně druhá, s Fontanaovou prohrála jen o 17 tisícin sekundy, ale verdikt rozhodčích ji pak o stříbro připravil a zklamal většinu z 11 000 diváků v hledišti.

Na čtyřech předchozích Hrách ovládly nejkratší disciplínu shorttracku čínské rychlobruslařky, jenže tentokrát jejich naděje vyhasly už v semifinále. Pětinásobná mistryně světa Fan Kche-sin i Čchü Čchun-jü v něm byly za nebezpečnou jízdu vyloučeny.

Fontanaová získala první olympijskou medaili v roce 2006 doma v Turíně, ke štafetovému bronzu přitom tehdy Itálii pomohla jako teprve patnáctiletá naděje. Ve Vancouveru byla na pětistovce třetí, v Soči druhá a z Ruska si před čtyřmi lety přivezla ještě dva bronzy.

Výsledky závodu na 500 m rychlobruslařek na krátké dráze

1. Fontanaová (It.) 42,569, 2. Van Kerkhofová (Niz.) 43,256, 3. Boutinová (Kan.) 43,881, 4. Christieová (Brit.) 1:23,063, Čche Min-čong (Korea) diskvalifikována.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články