Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

DEN PÁTÝ: Na můstek a do stopy půjdou sdruženáři, Erbanová pojede kilometr

Den číslo pět je už brzy tu. Před olympijským publikem se poprvé představí sdruženáři, které povede Tomáš Portyk. Závod na kilometr pojede Karolína Erbanová a svou olympijskou premiéru načnou Anna Dušková s Martinem Bidařem. Začne také mužský hokejový turnaj. Přímý přenos z Her sledujte na webu olympiada2018.ceskatelevize.cz. Program vysílání najdete zde.

Olympijské hry v Pchjongčchangu
zdroj: Reuters

Rychlobruslení – závod žen na 1000 metrů

Největší české šance na medailový úspěch zřejmě budou tkvít v rychlobruslařském klání na 1000 metrů. Před rokem právě na korejské dráze zajela Karolína Erbanová páté místo na světovém šampionátu – nyní cílí na ještě lepší umístění. I když se jí větší úspěch prorokuje na pětistovce, ani na dvojnásobné trati není bez šancí.

"Aklimatizace už proběhla a nyní je to o detailech, člověk pracuje s tím, co nasbíral během cesty na olympiádu. Každý den tady mám jiný – jeden pocitově lepší, druhý horší. Jsem ráda, že poprvé bude kilometr. Čekám dobrou jízdu, chtěla bych zajet dobře technicky," líčila Erbanová pro Českou televizi.

K hlavním favoritkám závodu se řadí nizozemské duo Jorien ten Morsová a Marrit Leenstraová, které budou chtít přidat další zlaté medaile pro svou výpravu. Avšak opozice bude snad i silnější než v ostatních rychlobruslařských disciplínách. Na zlato si dělají plány japonská hvězda Nao Kodairová či její americká soupeřka Heather Bergsmaová.

Je nám líto, video expirovalo.
Erbanová: Chtěla bych zúročit práci z celé sezony

Severská kombinace – závod na středním můstku

Početné české zastoupení uvidí diváci v závodě sdruženářů na středním můstku. Čtveřici českých reprezentantů povede Tomáš Portyk, který v posledních podnicích Světového poháru zajížděl skvělé výsledky. V olympijské generálce, kterou hostila japonská Hakuba, byl dokonce jedinou desetinu od bronzové příčky.

Na olympijské půdě půjde o hodně – i o popularizaci severské kombinace. "Udělat medaili," ví Portyk, že olympijský úspěch je vstupenkou do světel ramp. "Pak to lidi začnou sledovat, ale chce to jít postupně. Nejde to hned. Teď je tady biatlon, který má výsledky a získal si velkou základnu," dodává.

Favorité jsou však jiní. Ve SP září Akita Watabe, který před čtyřmi roky v Soči získal stříbro. Nyní nebude brát nic jiného než o stupeň cennější kov. Bude ovšem mít starosti ze silných Norů (především Jana Andrease Schmida), a také z Němců. A to přestože forma Erika Frenzela, Johannese Rydzeka a Fabiana Riessleho není letos tak oslnivá.

Je nám líto, video expirovalo.
Sdruženáři Portykovi unikla v Hakubě medaile o desetinu sekundy

Krasobruslení – závod sportovních dvojic

Po týmovém klání naplno propukají krasobruslařské soutěže. V krátkém programu se představí sportovní dvojice, mezi nimiž nebude chybět ani český pár Anna Dušková, Martin Bidař. Juniorské mistry světa z roku 2016 v letošní sezoně přibrzdilo zranění Duškové, kvůli kterému museli vynechat evropský šampionát. Nad jejich formou je otazník.

Dá se říci, že úspěchem bylo hlavně to, že se mladá krasobruslařka dala dohromady. "Celou dobu jsme doufali, že se to povede, a všechno jsme dělali pro to, abychom mohli na tu olympiádu. I pan doktor naplánoval operaci co nejdřív a takovou metodou, aby se to stihlo co nejrychleji a abych stihla aspoň měsíc přípravy," řekla Dušková.

K největším favoritům se řadí Číňané (Suej Wen-ťin a Chan Cchung), slabší konkurenci na mistrovství čtyř kontinentů využili Severokorejci Rjom Te-ok a Kim Ču-sik, kteří pro svou zemi vybojovali historický bronz. Na medaili cílí také Aliona Savchenková a Bruno Massot. Bez šancí nejsou ani ruští mistři Evropy Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov. 

Saně – závody dvojic

V sáňkařských závodech se zatím rekordně početné české výpravě tolik nedaří. Jak Ondřej Hyman, tak Tereza Nosková nedokázali proklouznout mezi dvacet nejrychlejších a jejich olympijské působení se tak omezilo pouze na tři jízdy. Nyní se do ledového koryta vydají dvojice: Antonín a Lukáš Brožovi a Matěj Kvíčala s Jaromírem Kuderou.

Prvním jmenovaným se dařilo na hlavní předolympijské generálce – mistrovství Evropy. Bratři Brožovi zajeli v lotyšské Siguldě v konkurenci nejlepších posádek Starého kontinentu velmi slušnou třináctou příčku. Podobné umístění by bylo velkým úspěchem i nyní, české posádky však budou hlavně cílit na místo v elitní dvacítce.

Zlata se budou čekat od německé reprezentace. Ve dvojicích jsou hlavními favority páry Toni Eggert/Sascha Benecken a Tobias Wendl/Tobias Arlt, které vévodily letošním závodům ze seriálu Světového poháru. Němce nabudil triumf Natalie Geisenbergerové, naopak jako "odstrašující případ" zafungoval zkrat Felixe Locha.

Je nám líto, video expirovalo.
Geisenbergerová vede po prvních dvou jízdách soutěž sáňkařek

Lední hokej – Slovensko vs. OSR a USA vs. Slovinsko

Začíná turnaj hokejistů, který otevře duel Slovenska s olympijským výběrem Ruska, síly změří také Američané se Slovinci. Bude to specifický turnaj – bez hvězd ze zámořské NHL, v českém případě navíc zatížen vzpomínkou na dvacet let starý triumf z Nagana. K hlavním favoritům se český tým ovšem řadit nemůže.

Na zlato jsou mezitím tipováni hokejisté, kteří v Koreji nastoupí pod značkou OSR. "Je špatně, že tady nejsou kluci z NHL. Myslím, že každý by je tady chtěl mít. Vždyť je to olympiáda, obrovská akce, na které by měli hrát ti nejlepší hráči. I pro ně by to byla velká událost, ale je to, jak to je," uvedl útočník Ilja Kovalčuk.

Vylepšit čtvrtou příčku ze Soči touží Američané. "K vítězství nepotřebujeme zázrak. Je ale potřeba být v té nejlepší formě a hrát dva týdny náš nejlepší hokej," narážel trenér Tony Granato na rok 1980, kdy Američané šokovali hokejový svět a dosáhli na druhé zlato v historii. První krok budou moci udělat proti Slovincům.

Středeční oylmpijský program:

03:00 akrobratické lyžování – finále U-rampy mužů

04:10 krasobruslení – krátký program sportovních dvojic (Dušková, Bidař)

07:25 severská kombinace – skoky na středním můstku (Daněk, Dvořák, Pažout, Portyk)

07:50 rychlobruslení – závod mužů na 1500 m

08:20 krasobruslení – krátký program sportovních dvojic (Dušková, Bidař)

09:45 severská kombinace – běh na 10 km (Daněk, Dvořák, Pažout, Portyk)

11:00 rychlobruslení – závod žen na 1000 m (Erbanová, Zdráhalová)

14:00 lední hokej – Slovensko – OSR (2. třetina)

14:40 rychlobruslení – závod žen na 1000 m (Erbanová, Zdráhalová)

14:50 lední hokej – Slovensko – OSR (3. třetina)

15:30 saně – 1. a 2. jízda dvojic (Brož/Brož, Kvíčala/Kudera)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články