Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Bö ukončil trápení a ovládl vytrvalostní závod, Krčmář byl sedmý, Moravec dvanáctý

Po nevýrazných výkonech v úvodních vystoupeních Johannes Thingnes Bö ukázal, že do Pchjongčchangu ve špatné formě nedorazil. Norský biatlonista si spravil chuť ve vytrvalostním závodě, kde i přes dvě trestné minuty dosáhl na svoje první olympijské zlato. Špatně si nevedli ani Češi. S jednou minelou skončil sedmý Michal Krčmář a dvanáctý Ondřej Moravec.

Michal Krčmář
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Sestřelit o jeden terč navíc, mohl z toho být i další český útok na olympijskou medaili. Na KDYBY se ale nehraje. Přesto čeští biatlonisté mohou být s výkony ve vytrvalostním závodě spokojeni.

Dobrou formu a pohodu potvrdil stříbrný ze sprintu Michal Krčmář, který minul jen na první položce vestoje. Od té doby byl český reprezentant stoprocentní, což mu pomáhalo stoupat pořadím. Po třetí střelbě byl sedmnáctý, po závěrečné už sedmý a na stejné pozici také proběhl cílem.

"Jsem sedmý, což je super výsledek. Každá rána samozřejmě mrzí, ale po stíhačce jsem chtěl, aby moje výkonnost na olympiádě byla trošku souvislá, a dokázal jsem si, že to tak je. Nechtěl jsem, aby medaile byla jeden úlet," řekl Krčmář.

To Ondřej Moravec vjížděl na závěrečnou stojku ještě v lepší pozici. Do té doby i díky pečlivosti při palbě srážel terče suverénně a mířil na umístění kolem šesté příčky. Při poslední položce však třetí projektil skončil mimo vymezenou oblast, což znamenalo trestnou minutu a propad.

Třiatřicetiletý závodník, jemuž vytrvalostní závody jdou a letos při Světovém poháru v Ruhpoldingu bral stříbro, navíc v závěrečných kilometrech běžecky ztrácel a nakonec dorazil v dvanáctém čase, což je pro něj i tak doposud nejlepší výsledek v Pchjongčchangu. Ve sprintu byl 29. a ve stíhačce až 51.

"Ta chyba byla nekoncentrovanost. Stál jsem až na stavu 26 a nebyl tam klid jako na třicítce. Strašně mě to mrzí, chtělo to čtyři nuly. Ale jinak to nebyl až tak špatný závod. Běžecky to není ono, i když to bylo o poznání lepší než ve stíhačce," řekl Moravec, ktetý by se mohl těsně vejít do nedělního závodu s hromadným startem. Krčmář má účast jistou.

Fourcade si odstřelil zlato i medaili

Ještě o jeden netrefený terč navíc měl vítěz závodu. Johannes Thingnes Bö se v Pchjongčchangu zatím trápil, jenže ve vytrvalostním ukázal, proč letos nahání ve Svetovém poháru Martina Fourcada.

Čtyřiadvacetiletý závodník zářil zejména běžecky a v součtu měl jasně nejlepší čas. Po poslední střelbě ale příliš o zlatu uvažovat nemohl. Při závěrečné stojce jednou minul, což dalo obrovskou šanci právě Fourcadovi, jenž byl do té doby suverénní a s pohodlným náskokem vedl.

Díky druhé chybě Böeho si francouzský fenomén a zlatý medailista ze stíhačky mohl na poslední položce dovolit i jednu chybu. První střela mířila přesně, druhá taky, třetí rovněž. Fourcade v ten moment mířil za dalším nejcennějším kovem, jenže pak přišlo obrovské selhání. Dvě chyby ho připravily nejenom o vítěztví, ale jak se posléze ukázalo, i o jakoukoliv medaili.

Bö v ten moment už seděl v cíli a sledoval dění na trati. Největší vrásky na čele mu dělal Jakov Fak, který ani při čtvrté položce nechyboval a při odjezdu ze střelnice na Nora držel náskok 4 vteřin.

Slovinec, svěřenec českého trenéra Tomáše Kose, však v závěrečném kole na Böeho ztratil a dorazil jako druhý s mankem 5,5 sekundy. Mohl tak slavit svou druhou olympijskou medaili, bronz ve Vancouveru v roce 2010 získal ještě v barvách Chorvatska.

Třetí pozice pak měla nečekaného držitele. Dominik Landertinger, který na začátku sezony podstoupil operaci a ve Světovém poháru se mu nedařilo, ve vytrvalostním závodě střílel suverénně a na vítězství ztratil 14 sekund. "Dneska jsou stupně vítězů sympatické," říkal Krčmář. "Těší mě to. Upřímně mě těší zlato Johannese. Když jsem viděl jeho slzy v cíli, šel jsem mu pogratulovat. A Jak si to zaslouží za začátek sezony, jezdil tam výborně," dodal.

Před Fourcada se pak ještě dostal Švéd Sebastian Samuelsson a Francouz tak v cíli zklamaně bral až 5. pozici. 

Do závodu naskočili ještě další dva Češi. Michal Šlesingr po čtyřech trestných minutách byl 45. a Adam Václavík obsadil s šesti minelami 67. pozici.

Biatlon - vytrvalostní závody:

Muži (20 km): 1. J. Bö (Nor.) 48:03,8 (2 tr. minuty), 2. Fak (Slovin.) -5,5 (0), 3. Landertinger (Rak.) -14,2 (0), 4. Samuelsson (Švéd.) -29,1 (1), 5. M. Fourcade (Fr.) -42,4 (2), 6. Weger (Švýc.) -48,6 (1), 7. Krčmář (ČR) -1:15,5 (1), 8. Lindström (Švéd.) -1:22,1 (1), 9. Lesser (Něm.) -1:27,3 (1), 10. Svendsen (Nor.) -1:36,7 (2), ...12. Moravec -1:53,1 (1), 45. Šlesingr -4:31,7 (4), 67. Václavík (všichni ČR) -6:27,9 (6).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články