Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Tyčkaři Ščerba s Holým skončili na Hrách v kvalifikaci, desetiboj dál vede Neugebauer

Čeští tyčkaři Matěj Ščerba a David Holý skončili své olympijské působení v kvalifikaci a ve finále budou chybět. Ščerba překonal jen úvodní výšku 540 cm a přes 560 cm se nedostal. Holý na 560 cm uspěl napodruhé, ale laťku o deset centimetrů výše už nezdolal. Po sedmi disciplínách desetiboje vede Němec Leo Neugebauer. Obhájce zlata Damian Warner z Kanady neskočil základní výšku v tyči a z boje o medaile vypadl. Ve večerním finálovém bloku poběží semifinále na 100 m Karolína Maňasová a ve finále koule nebude chybět Tomáš Staněk.

Oba Češi základ 540 cm zvládli napoprvé, na druhé postupné výšce o 20 centimetrů výš však už Ščerba třikrát shodil. Přitom na mistrovství republiky ve Zlíně se zlepšil na 567 cm. Holého udržel ve hře zdařilý druhý pokus, ale na 570 cm, což bylo těsně za jeho osobní rekordem z mítinku v německém Hofu, ztroskotal i on.

"Mrzí mě, že se mi nepodařilo skočit 570. Dva pokusy byly opravdu těsné a byla tam šance na finále," uvedl Holý na webu atletického svazu. S výkonem 560 cm byl spokojený. "Mužská tyčka je teď na vrcholu a čekal jsem, že se bude skákat takhle vysoko."

Ščerba si pochvaloval atmosféru. "Je neuvěřitelné, že i na dopolední program je plný stadion. Líbilo se mi, že diváci fandili všem tyčkařům. Na 560 jsem se snažil bojovat, ale byly tam chybičky, kvůli kterým jsem to neskočil. Mrzí mě, že to nebyl lepší výsledek, ale celkově můžu být se sezonou spokojený," řekl Ščerba.

Mezi vyřazenými je i jeden z medailových kandidátů Američan Chris Nilsen. Letos se sice už dostal přes šest metrů, ale v Paříži bylo nad jeho síly 560 cm a stříbro z Tokia neobhájí. Kvalifikací neprošel ani zkušený Polák Piotr Lisek, majitel dvou medailí ze světových šampionátů.

Soutěž desetibojařů vede Neugebauer o 72 bodů před Warnerem, třetí místo drží Nor Sander Skotheim, stříbrný medailista z mistrovství Evropy v Římě.

Warner se podle očekávání vrátil do čela po běhu na 110 metrů překážek, který je jeho tradičně silnou zbraní. V hodu diskem se zlepšil na 48,68 metru. Neugebauer sice hodil o více než čtyři metry dál, ale lídr letošních tabulek počítal, že bude mít po této disciplíně větší náskok.

V disku se blýskl Lindon Victor z Grenady a hod dlouhý 53,91 metru ho vynesl na celkově čtvrté místo. Portoričan Ayden Owens-Delerme se z druhého místa po prvním dnu propadl na páté.


Zdroj
ČTK, ČT sport, atletika.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články