Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Šwiateková nečekaně padla s Čengovou a olympijské zlato nezíská, Alcaraz i Djokovič postoupili

Světová jednička Iga Šwiateková našla na Hrách v Paříži přemožitelku a v areálu Rolanda Garrose nenaváže na svá vítězství z posledních tří ročníků antukového grandslamu. Favorizovaná polská tenistka podlehla v semifinále šesté nasazené Číňance Čeng Čchin-wen 2:6, 5:7. V mužském pavouku se stal prvním semifinalistou Carlos Alcaraz, který zdolal Američana Tommyho Paula 6:3, 7:6. Do semifinále se dostal také Novak Djokovič, který po obratu ve druhém setu zdolal Stefanose Tsitsipase z Řecka 6:3, 7:6.

Emoce Čeng Čchin-wen po postupu do olympijského finále
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Šwiateková, která má z Roland Garros celkem čtyři trofeje, ztratila úvodní set za 39 minut. Ve druhém sice nakročila k obratu, vedení 4:0 ale neudržela a po 25 vítězných zápasech na pařížských kurtech prohrála. Na čínskou soupeřku nestačila v sedmém vzájemném střetnutí poprvé.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čengová si vyšlápla na Šwiatekovou, Zverev zlato neobhájí
Dostupnost videa skončí: 04.08.2024 20:17

Jednadvacetiletá Čeng Čchin-wen se letos probojovala do finále Australian Open, v němž podlehla Aryně Sabalenkové. Do finále olympijského turnaje nyní postoupila jako první čínská tenistka v historii. Dosud jedinou medaili pod pěti kruhy, kam se tenis vrátil od roku 1988, získaly Jen C' a Čeng Ťie, které braly ve čtyřhře v Pekingu 2008 bronz.

O zlato se Čeng Čchin-wen v sobotním finále utká s Chorvatkou Donnou Vekičovou, která si v semifinále poradila s přemožitelkou Barbory Krejčíkové Annou Karolínou Schmiedlovou za 67 minut. Osmadvacetiletá tenistka pro Chorvatsko zajistila první singlovou medaili z olympiády od bronzu Gorana Ivaniševiče z roku 1992.

Alcaraz si drží skvělou formu, dál jde i Musetti

Šanci na první olympijské zlato živí i turnajová jednička Djokovič. Sedmatřicetiletý Srb postoupil do semifinále po výhře nad Stefanosem Tsitsipasem z Řecka 6:3, 7:6. Ve druhém setu si Djokovič nechal ošetřit za stavu 0:3 pravé koleno, s nímž byl na operaci po letošním Roland Garros. Přestože prohrával 0:4 či 2:5, v devátém gamu odvrátil tři setboly za stavu 0:40, vynutil si zkrácenou hru a v ní uspěl 7:3.

O postup do finále se Djokovič utká v repríze semifinále letošního Wimbledonu s Lorenzem Musettim. Ital vyřadil obhájce zlata Němce Alexandera Zvereva po výhře 7:5 a 7:5.

Vyřazením ve čtvrtfinále čtyřhry skončila úspěšná kariéra Brita Murrayho, jenž po boku Dana Evanse podlehl 2:6, 4:6 americké dvojici Taylor Fritz, Tommy Paul. Trojnásobný grandslamový šampion, dvojnásobný olympijský vítěz a někdejší první hráč světa před startem pařížských her uvedl, že olympijský turnaj bude jeho poslední akcí v profesionální kariéře.

Výsledky tenisu na olympijských hrách v Paříži:

Muži:
Dvouhra – čtvrtfinále:
Alcaraz (2-Šp.) – Paul (9-USA) 6:3, 7:6 (9:7), Musetti (11-It.) – Zverev (3-Něm.) 7:5, 7:5.
Čtyřhra – semifinále:
Krajicek, Ram (4-USA) – Macháč, Pavlásek (ČR) 6:2, 6:2.

Ženy:
Dvouhra – semifinále:
Čeng Čchin-wen (6-Čína) – Šwiateková (1-Pol.) 6:2, 7:5.
Čtyřhra – čtvrtfinále:
Muchová, Nosková (ČR) – Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i (Tchaj-wan) 1:6, 6:4, 14:12, M. Andrejevová, Šnajderová (AIN) – Krejčíková, Siniaková (2-ČR) 6:1, 7:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články