Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Přívratský si v malorážce vystřílel finále, Nymburskému postup těsně unikl

Do olympijského finále v třípolohové střelbě z malorážky postoupil český reprezentant Jiří Přívratský. Třiadvacetiletý střelec obsadil na střelnici v Chateauroux s 590 body poslední postupové osmé místo. Díky pomocným kritériím (35:32) předčil i krajana Petra Nymburského, který měl stejné celkové skóre, ale skončil na nepostupové deváté příčce.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Přívratský: Mám radost, ale je to trochu hořkosladké
Dostupnost videa skončí: 03.08.2024 12:26

Předloňský mistr Evropy z týmové soutěže a držitel individuálního bronzu Přívratský napravil v soutěži zaváhání z úvodní položky vkleče, kde zaznamenal 195 bodů z 200 možných. V této fázi nebyl úplně spokojený s polohou, kterou zaujal. Dostal se pak pod tlak. "Člověk si je velice dobře vědom toho, že každý bod, který ztratí, ho může stát třeba postup do finále nebo celkově umístění," řekl střelec.

Vleže Přívratský zapsal 199 bodů a v závěrečné střelbě vestoje 196 bodů. Z postupu do finále zatím nejásal, spíš řešil, co musí odpoledne udělat. "Mám velkou radost z toho, že se mi podařilo postoupit. Už to samo o sobě beru jako do jisté míry úspěch, ale pořád je to část závodu. Ta druhá je ještě před námi. Na slavení bude prostor až po," uvedl.

Po kvalifikaci se těší do finálové haly, kde se bude bojovat o medaile. "Protože tam bude klimatizace a nebude tam vítr, což jsou příjemně bonusy těch hal oproti střílení venku," uvedl. Halu si vyzkoušel loni na soustředění. Počítá s nervozitou, ale bouřlivé atmosféry se neobává.

"Na takové situace jsem se snažil připravit tím, že jezdím do Německa střílet Bundesligu, kde na finále přijedou asi 2000 diváků. Stojí tam všehovšudy deset lidí, kteří střílí jeden proti jednomu. Tam člověk neslyší vlastního slova," dodal Přívratský, kterého čeká první olympijské finále.

Nymburský začal 196 body při střelbě vkleče, vleže si připsal 199 a vestoje 195 bodů. "Žádná poloha nebyla úplně top, aby to bylo úplně perfektní. Abyste postoupil do finále, tak se vám musí aspoň něco povést. To se u mě bohužel dneska nestalo," poznamenal.

Byl rád, že až do konce střílel o finále. A měl radost z postupu reprezentačního kolegy. "Kdyby tam byl někdo jiný, tak bych byl asi naštvaný. Je to tak, že na středové desítky se určuje pořadí. Jsem rád, že máme aspoň jednu účast," dodal. Kvalifikaci vyhrál Číňan Liou Jü-kchun s 594 body.

Přívratský vylepší tři roky starou 16. příčku z Tokia. Ostravský rodák potvrdil, že střelba z třípolohové střelby z malorážky je jeho silnou disciplínou. V dosavadních soutěžích v Paříži skončil 23. ve střelbě ze vzduchové pušky, v týmovém mixu obsadili s Veronikou Blažíčkovou 24. příčku.

Také Nymburský vylepšil umístění z Tokia, kde byl sedmnáctý. Dvojnásobný mistr Evropy mezi jednotlivci a loňský vicemistr světa mohl litovat především úvodní položky vstoje, kde trefil 96 bodů. Přestože v závěrečné střelbě zaznamenal už 99, skončil na prvním nepostupovém místě.

Finále je na programu v Chateauroux ve čtvrtek.

Sportovní střelba:

Muži:

Třípolohová malorážka – kvalifikace: 1. Liou Jü-kchun (Čína) 594, ...8. Přívratský, 9. Nymburský (oba ČR) oba 590.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články