Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Španělsko ovládlo po Euru i olympijský turnaj, dvěma góly rozhodl v prodloužení Camello

Finále v Parku princů mezi Francií a Španělskem se hrálo přesně měsíc od semifinálového boje týmů na Euru a nabídlo nejen pět gólů, ale i značné množství šancí. První z nich proměnil Enzo Millot, ale Španělé zásluhou skvělé desetiminutovky otočili stav na 3:1. Francouzským hráčům se podařilo srovnat v průběhu druhého poločasu a zápas šel do prodloužení, ve kterém rozhodl dvěma brankami Sergio Camello. Evropští šampioni si tak připsali cennou výhru 5:3 a získali pro Španělsko druhé zlato pod pěti kruhy.

Radost španělských fotbalistů
zdroj: Reuters/USA TODAY Sports autor: Jack Gruber

Vstup do utkání se vydařil domácímu týmu kouče Thierryho Henryho. Již ve 12. minutě vypálil Millot a po nejistém zákroku brankáře Tenase skončil míč v síti.

Španělé ale odpověděli údernou desetiminutovkou, od 18. do 28. minuty nasázeli tři góly. Dvakrát se trefil Fermín López, nejprve po rychlé kombinaci a poté snadnou dorážkou. Třetí branku přidal Álex Baena precizně provedeným přímým kopem.

Les Bleus nesložili zbraně, před přestávkou a ve druhém poločase měli řadu slibných šancí. Ke konci řádné hrací doby si vytvořili velký tlak.

Nejprve Maghnes Akliouche snížil a ve třetí minutě nastavení se po intervenci videorozhodčího kopala penalta, kterou Jean-Philippe Mateta proměnil a poslal finále do prodloužení.

V něm už Francie nedokázala odplatu za Euro završit. Ve 100. minutě Camello skvěle zakončil rychlou akci, když technickým obloučkem přehodil brankáře Restese.

Třiadvacetiletý útočník Vallecana se pak v samém závěru trefil ještě jednou, když korunoval sólo po dlouhém výhozu gólmana Tenase.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih fotbalového finále Francie – Španělsko
Dostupnost videa skončí: 12.08.2024 21:23

"Tak strastiplný zápas si zasloužil slzy radosti. Pracovali jsme 40 dní jako rodina," řekl trenér Santi Denia španělské televizi TVE.

"Bylo to velmi vyrovnané. Francie vás dokáže zatlačit, hraje velmi dobře. Vyhráli jsme také zásluhou malých detailů. Finále jsme zvládli i s velkým týmovým duchem," dodal.

"Jsme ty nejšťastnější děti na světě," uvedl Camello, který nastoupil jako náhradník v 83. minutě.

Španělsko v půlce července ovládlo evropský šampionát. Ze "zlatého" týmu mělo na Hrách Lópeze, který v Německu odehrál jen 29 minut, právě záložník z Barcelony ale mužstvo táhl.

Se šesti brankami na turnaji zaostal o dva góly za králem střelců Sufjánem Rahimím, který dovedl Maroko k bronzu. 

Od triumfu domácího Španělska v roce 1992 v Barceloně pod pěti kruhy sedmkrát po sobě kraloval tým mimo Evropu.

Sérii ukončili zase až Španělé, kteří na poslední olympiádě v Tokiu podlehli ve finále Brazílii. Triumfem v pařížském Parku princů si zlepšili bilanci na dvě zlaté a tři stříbrné medaile z olympijských her. Francie získala dosud jediné zlato před 40 lety, stříbro již má druhé.

"Bylo to šílené finále, na jeho konci jsme získali medaili," řekl Henry pro France 2. "Bohužel nejsme olympijští vítězové, ale tomuto týmu nemůžete nic vyčítat."

Bronz berou fotbalistky Německa

Rozhodovalo se také o třetím místě mezi fotbalistkami, ve kterém Němky porazily gólem z penalty Španělsko 1:0. Bronz je pro ně pátou medailí pod pěti kruhy, dovedl je k ní třiasedmdesátiletý trenér Horst Hrubesch, bývalý německý reprezentant.

Španělky byly v prvním poločase k brance blíž, do přestávky dvakrát trefily břevno. Rozhodlo se až ve druhém dějství, poté co brankářka Cata Collová srazila k zemi Gwinnovou. Nařízenou penaltu sama faulovaná hráčka v 65. minutě jistě proměnila.

Dramatický zápas vyvrcholil v deváté minutě nastavení, kdy výhodu pokutového kopu dostalo také Španělsko. Kapitánka Alexia Putellasová ale neuspěla a brankářka Ann-Katrin Bergerová se po úspěšném zákroku stala hrdinkou.

Ženy se ve fotbale představily na hrách poosmé. Němky mají zlato z Ria de Janeiro (2016), v Lyonu přidaly již čtvrtý bronz, Španělky zatím medaili z olympiády nemají. Ve Francii si o zlato zahrají Brazílie a USA.

Výsledky fotbalu

Muži  finále:

Španělsko  Francie 5:3 po prodl. (3:3, 3:1)

Branky: 18. a 25. López, 100. a 120.+1 Camello, 28. Baena  12. Millot, 79. Akliouche, 90.+3 Mateta z pen. Rozhodčí: Abatti  Alves, Camilo (všichni Braz.). ŽK: Bernabé, Baena, Miranda, Pacheco, Camello  Koné, Badé.

Španělsko: Tenas  Pubill (72. Sánchez), E. García, Cubarsí, Miranda (97. Gutiérrez)  Barrios, Baena (83. Turrientes)  Oroz (88. Pacheco), López (72. Bernabé), Gómez  Ruiz (83. Camello). Trenér: Denia.

Francie: Restes  Sildillia (110. Cherki), Badé, Lukeba, Truffert (91. Locko)  Koné (106. Magassa)  Millot (77. Doué), Chotard (52. Akliouche)  Olise  Lacazette (52. Kalimuendo), Mateta. Trenér: Henry.

Konečné pořadí: 1. Španělsko, 2. Francie, 3. Maroko, 4. Egypt, 5. Japonsko, 6. Paraguay, 7. Argentina, 8. USA, 9. Ukrajina, 10. Irák, 11. Nový Zéland, 12. Dominikánská republika, 13. Uzbekistán, 14. Mali, 15. Izrael, 16. Guinea.

Ženy  o 3. místo:

Německo  Španělsko 1:0 (0:0)

Branka: 65. Gwinnová z pen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články