Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Spojené státy slaví ve štafetě pouze jedno zlato. Paulinová překonala olympijský rekord na čtvrtce

Americké sprinterky vyhrály v Paříži štafetu na 4x100 metrů v čase 41,78 sekundy. Na stejné trati mužů dominovali Kanaďané v čase 37,50. Favorizovaní Američané pokazili hned první předávku a byli diskvalifikováni. Olympijským rekordem se blýskla čtvrtkařka Marileidy Paulinová (48,17). Potřetí zlatou je sedmibojařka Nafissatou Thiamová. Z vítězství na 400 m překážek se raduje Rai Benjamin.

Vítězná americká štafeta 4x100 m
zdroj: Reuters

Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky časem 48,17 sekundy vylepšila o osm setin 28 let starý olympijský rekord Francouzky Marie-José Pérecové, která před dvěma týdny zapálila olympijský oheň. Paulinová potvrdila, že je nejlepší čtvrtkařkou současnosti. Po stříbru z Tokia a zlatu z mistrovství světa v Budapešti si doběhla pro nejcennější kov i pod pěti kruhy. Pro svoji zemi vybojovala po dvou bronzech boxerů první pařížské zlato.

Druhá skončila Salva Ajd Násirová z Bahrajnu, která si po vítězství na MS v roce 2019 odpykala dvouletý trest za porušení pravidel o dopingu. Třetí doběhla polská mistryně Evropy Natalia Kaczmareková. Poprvé se všech osm finalistek dostalo pod hranici 50 sekund.

V americké sestavě žen stejně jako ve čtvrtečním rozběhu vítězku dvoustovky Gabrielle Thomasovou a dvě medailistky ze stovky Sha'Carri Richardsonovou a Melissu Jeffersonovou doplnila Twanisha Terryová. A byla to Richardsonová na posledním úseku, která posunula štafetu na první místo a ještě se stihla otočit po soupeřkách.

Britská čtveřice, která letos v Londýně při Diamantové lize zaběhla nejrychlejší čas roku 41,55, uhájila stříbro. Jamajčanky, pro něž individuální závody skončily naprostým fiaskem, doběhly páté a jsou poprvé od roku 1976 na Hrách bez jediné medaile ve sprintech. Naopak německý bronz je první od sjednocení země.

Američané se už mnohokrát přesvědčili, že ani čtyři velmi rychlí sprinteři nejsou zárukou úspěchu. Naposledy získali stříbro v Athénách, v Pekingu nedokončili semifinále, v Londýně a Riu byli diskvalifikováni, v Tokiu ani nepostoupili do finále.

Nyní nastoupili bez nemocného Noaha Lylese a nevyšla jim hned první předávka mezi mistrem světa z roku 2019 Christianem Colemanem a druhým z dvoustovky Kennethem Bednarkem. Tím se otevřela cesta ke zlatu pro jejich soupeře, což nejlépe využila Kanada.

Ve stejném složení, které před třemi lety získalo stříbro, s finišmanem Andrem De Grassem teď postoupila až na nejvyšší stupeň. Pro stříbro doběhli Jihoafričané v kontinentálním rekordu a pro bronz Britové. Italští mistři Evropy senzační zlato z Tokia nezopakovali, skončili těsně pod stupni vítězů.

Američan Rai Benjamin vyhrál na 400 metrů překážek v čase 46,46 sekundy a oplatil Karstenu Warholmovi z Norska porážku z Tokia. Třetí byl stejně jako před třemi lety Brazilec Alison dos Santos.

O zlato se pole očekávání utkala stejná trojice jako na posledních hrách, kde se všichni tři dostali pod hranici tehdejšího světového rekordu. Diváci čekali, že z jejich souboje vzejde další rekordní zápis, ale napětí udělalo své. Všichni chybovali, nevycházel jim krok tak, jak jsou zvyklí. Nejlépe se s tím nakonec vypořádal Benjamin a vyhrál s velkým náskokem, ale vítězný čas zůstal více než půl sekundy za světovým rekordem.

Překvapivou vítězkou soutěže koulařek se stala Yemisi Ogunleyeová výkonem rovných dvacet metrů a získala pro Německo první zlato v této disciplíně od roku 1996. Španěl Alejandro Díaz Fortun porazil v soutěži trojskokanů obhájce zlata Portugalce Pedra Picharda výkonem 17,86 metru o pouhé dva centimetry.

Nafissatou Thiamová
zdroj: Reuters

Thiamová má své třetí zlato

Belgičanka Nafissatou Thiamová se stala v Paříži potřetí olympijskou vítězkou v sedmiboji. Nasbírala 6880 bodů, o 32 víc než při červnovém triumfu na mistrovství Evropy v Římě. Po dvoudenní soutěži měla náskok 36 bodů před Britkou Katarinou Johnsonovou-Thompsonovou. Belgickou radost znásobila třetím místem Noor Vidtsová.

Jedinou atletkou, která na Hrách triumfovala třikrát v jedné disciplíně, dosud byla polská kladivářka Anita Wlodarczyková, jež v Paříži při pokusu o čtvrté zlato v řadě skončila těsně pod stupni vítězů.

Thiamová vynechala loňské mistrovství světa v Budapešti, kde její absence využila Johnsonová-Thompsonová a získala zlato. První den olympijského sedmiboje v Paříži přinesl vyrovnaný souboj. Britka vedla o 48 bodů, mimo jiné proto, že Belgičance nevyšla výška, kde má osobní rekord 202 cm, ale skočila o deset centimetrů méně.

Druhý den ale oštěpem hodila své letošní maximum 54,04 metru. To bylo o více než osm metrů dál, než zapsala její největší soupeřka, a zajistila si před závěrečnou osmistovkou pohodový náskok. Johnsonová-Thompsonová je sice výrazně lepší běžkyně, ale tak velkou ztrátu už nedohnala, přestože si zlepšila osobní rekord.

Bronz si odveze dvojnásobná halová mistryně světa Vidtsová stejně jako z mistrovství Evropy v Římě. Anouk Vetterová z Nizozemska, která byla v Tokiu druhá, vzdala ještě před oštěpem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články