Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Hejnová si převzala své dvanáct let staré stříbro z Londýna

Bývalá atletka Zuzana Hejnová dostala olympijské stříbro z Londýna. Novou medaili místo původního bronzu z běhu na 400 metrů překážek obdržela v pátek v Paříži. Ceremoniálu v Parku šampionů se zúčastnily i nově korunovaná vítězka Lashinda Demusová z USA a Jamajčanka Kaliese Spencerová, která původně doběhla čtvrtá.

Zuzana Hejnová (vlevo)
zdroj: Reuters

Pořadí se změnilo po diskvalifikaci původní vítězky Natalji Anťuchové z Ruska. Dvojnásobná mistryně světa Hejnová se o posunu na druhé místo dozvěděla v říjnu 2022, když byla v porodnici po narození syna Matyáše. Mezinárodní olympijský výbor přerozdělení medailí definitivně potvrdil loni v březnu.

Hejnová pak svůj bronz odevzdala, takže až do ceremoniálu neměla žádnou vzpomínku na medailový závod z roku 2012 v Londýně, v němž získala svůj jediný cenný kov pod pěti kruhy.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Zuzana Hejnová o medailovém ceremoniálu v Paříži
Dostupnost videa skončí: 12.08.2024 15:29

Medaili převzala od někdejšího biatlonového šampiona Martina Fourcadea. "Jak už jsem říkala několikrát, pro mě se toho zas tolik nemění, ale mohla jsem si to znovu připomenout a užít si ceremoniál znova a mám cennější medaili," řekla Hejnová. Domnívá se, že medaile, kterou dnes dostala, je zbrusu nová. "Myslela jsem, že bude od Lashindy, ale je fakt úplně nová, takže si myslím, že je vyrobili nově, ačkoliv jsme je posílali. Nebo se k ní hezky chovala," uvedla Hejnová.

Ceremoniál v Parku šampionů se jí líbil. "Nečekala jsem, že bude takhle velký. Hlavně se mi líbilo, že jsme se sešly všechny tři, takže to mělo takové svoje kouzlo. Úplně se mi vrátily vzpomínky na celý závod," svěřila se. S bývalými soupeřkami si popovídaly. "Ale úplně ne o závodech a atletice, spíš o dětech, které nás teď asi nejvíce spojují. Bylo to hrozně fajn. Úplně jiné, než když jsme spolu soupeřily," pochvalovala si Hejnová.

Atletickou kariéru ukončila po vleklých zdravotních problémech na jaře 2022, kdy už byla těhotná. Na olympijské hry do Paříže přijela celkem na čtyři dny. Navštívila jako divačka atletické soutěže včetně čtvrtečního finálového bloku, v němž obsadil čtvrté místo oštěpař Jakub Vadlejch a zásluhou Sydney McLaughlinové-Levroneové padl další světový rekord v její bývalé disciplíně.

Aktuálně pracuje Hejnová pro Český atletický svaz jako reprezentační trenérka pro sprinty a překážky. Má tak pod dohledem i svoji potenciální nástupkyni Nikoletu Jíchovou, která po čtvrtém místě na mistrovství Evropy nepostoupila na olympijských hrách i vinou zraněného levého kolena do semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články