Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Medailisté jsou už doma. Ogrodníkovou, Fuksu a Dostála vítali fanoušci potleskem

Poslední tři čeští medailisté se vrátili z pařížské olympiády domů. Oštěpařku Nikolu Ogrodníkovou a rychlostní kanoisty Martina Fuksu a Josefa Dostála přivítali fanoušci na Letišti Václava Havla v Praze potleskem i vyvoláváním jejich jmen.

Čeští medailisté Nikola Ogrodníková, Martin Fuksa a Josef Dostál
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Fuksa, Dostál a Ogrodníková se postarali v závěrečných dnech olympijských her v Paříži o tři medaile, díky nimž vylepšili chudou českou bilanci na pět cenných kovů. Fuksa triumfoval v závodě rychlostních kanoistů, Dostál mezi kajakáři a Ogrodníková získala bronz v hodu oštěpem. Před nimi uspěli ještě vítězní tenisté Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou ve smíšené čtyřhře a tým kordistů.

"Medaile si vážím, že byla probojovaná. Jsem na to moc pyšná i za to, co jsem si tento rok prožila. Myslím, že ty hlavní emoce přijdou, až se vrátím domů k rodině. Teď to bylo nahoru dolů a ještě mi to moc nedošlo," řekla Ogrodníková.

Návrat do Česka si užíval také Fuksa, který byl s Ogrodníkovou českým vlajkonošem při závěrečném ceremoniálu. "Strašně super byl Český dům, kdy se na mě přijel podívat zbytek rodiny a kámoši. To byla asi nejlepší oslava. Zbylé dva dny už byly líné, už jsem se viděl doma. Kdybych nebyl vlajkonoš, sedl bych na nejbližší letadlo a letěl domů. Tím, že jsem měl ale tuhle milou povinnost, tak jsem ji chtěl splnit. Ale jsem rád, že jsem doma," uvedl Fuksa.

Na titul olympijského vítěze si jednatřicetiletý kanoista stále zvyká. Je to ale jen otázka času. "Pořád mi to přijde divné, když mě takhle někdo osloví, ale moc rád si na to zvyknu. Celý život jsem na tento moment trénoval, tak proč si to neužívat. Jsem rád, že se to podařilo," doplnil.

Vedle setkání s fanoušky v Nymburce se těšil také na to, až uvidí doma dceru Emily. "Těším se, jak na mě bude reagovat a jak bude naštvaná, že jsem nebyl dlouho doma. I když je jí rok a čtvrt, tak to umí dát najevo a je to hrozně roztomilé. Těším se, až jí ukážu tu medaili," podotkl Fuksa.

Olympionici přiletěli do Prahy se zhruba hodinovým zpožděním. Let si ale užili. "Jak jsme letěli vládním speciálem, tak bylo fajn, že letěla velká část výpravy. V normální lince koukáte na lidi, kteří koukají divně na vás, proč máte takové oblečení a tak. Bylo moc fajn, že kam jsem se podíval, tak jsem viděl známou tvář. Personál byl milý a přistání proběhlo hladce jak do peřinek," vylíčil Dostál.

Také jednatřicetiletý kajakář prožil po sobotním triumfu náročný program. "Bylo to dost hektické, protože jsme měli dost povinností vůči českému olympijskému týmu, novinářům a sponzorům. Včera se ještě konalo slavnostní zakončení Her, kterého jsem se nezúčastnil, protože jsem byl dost hotový a říkal si, že si to spíš užiju z televize a je potřeba trošku šetřit síly na nadcházející mistrovství světa," uvedl. Šampionát v neolympijských disciplínách začne v Uzbekistánu pro něj i pro Fuksu příští týden.

Na závody v příštích týdnech se chystá také Ogrodníková. "Olympiádou to nekončí. I proto mě nějaké šílené oslavy minuly. Nechám si to asi až po sezoně," doplnila bronzová oštěpařka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články