Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Ptýrovský cyklobiatlon

Česko bude mít v Paříži patnáct rozhodčích. V diplomatické rovině nám to pomáhá, říká Scheiner

Nejen sportovci a jejich podpůrné týmy míří na největší sportovní událost roku. Na dodržování pravidel a přístupu fair play bude při olympijských soutěžích dohlížet skupina rozhodčích, mezi kterými nechybí ani arbitři z Česka.

Chorvatský zápasník Božo Starčevič diskutuje s rozhodčím na OH v Tokiu
zdroj: Reuters autor: Piroschka van de Wouw

Čeští sudí jsou na světové úrovni respektováni a také díky tomu jich bude na olympiádě hned patnáct dohlížet na různá sportovní odvětví.

"Na to, jaký jsme malý stát, tak na poli rozhodčích se nám daří. A v určité, řekněme diplomatické, rovině nám to určitě pomáhá," říká Václav Scheiner mladší.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Česko bude na olympiádě reprezentovat i patnáct rozhodčích

Syn trenéra české medailové naděje v řecko-římském zápase Artura Omarova se kvalifikoval jako rozhodčí pro duely právě v tomto odvětví. "Během dvouleté kvalifikace jsme měli předepsané určité množství turnajů a vybrané turnaje, které musíme absolvovat. Na základě výkonů mě pak vybrali do finální sestavy," tvrdí.

Olympijský turnaj ve stolním tenise bude z pozice vrchního rozhodčího řídit Petr Bohunský. Pod sebou bude mít tým dalších 39 sudích. Čeká ho náročná práce, turnaj bude trvat patnáct dní a rozdělí se při něm deset sad medailí.

"Hodně jsem se zaměřil na to, abych jednak nabral zkušenosti od mých předchůdců, co tento turnaj řídili. A jednak na to, abych se co nejvíce potkával během roku s hráči, kteří na olympiádě budou – aby věděli, že když něco řeknu, tak to platí," podotýká.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články