Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poslední start lehkých vah? Nostalgické i prestižní, říkají Šimánek s Vraštilem

Na dvojskifu je čeká olympijská rozlučka se závodem lehkých vah. Veslaři Jiří Šimánek a Miroslav Vraštil se zároveň chystají na poslední společné vystoupení pod pěti kruhy, neboť 41letý Vraštil už s další olympijskou účastí nepočítá.

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek
zdroj: facebook.com/prijdveslovat

Veterán Vraštil si už v Tokiu nebyl jistý, jestli se ještě dočká Her v Paříži. Se Šimánkem postupovali sezonu po sezoně a nakonec Vraštila čtvrtý start pod pěti kruhy čeká. S největší pravděpodobností bude poslední. "Já si nedovedu představit, že bych ještě další čtyři roky tak makal, jak makám teď, že by to to tělo vydrželo. Není to už úplně jednoduché. Od Tokia jsem měl výhodu, že to byly jenom tři roky," řekl.

Veslaři lehkých vah jsou na OH naposledy. "Je to takové trošku nostalgické, že budeme poslední posádky, které se na ten start postaví. Určitě je tam i to, že ty lehké váhy potom končí, takže to bude mít smutnou tečku pro nás. I tím je to pro nás poměrně prestižní, protože se ty lehké váhy už nikdy na olympiádu nepodívají," komentoval to Šimánek.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Veslaři Šimánek s Vraštilem chtějí výkonem navázat na Tokio

Na vrchol sezony se připravovali v osvědčené destinaci v Chorvatsku, na dvacetikilometrové přehradě zhruba dvacet kilometrů od Splitu na hranicích s Bosnou a Hercegovinou. Jezdili na křišťálově čisté vodě bez turistického ruchu. A jejich sparingpartnery byly domácí veslařské hvězdy – Martin a Valent Sinkovičové. "Celé ty čtyři týdny jsme tam neměli žádné zdravotní potíže. Myslím, že to vyšlo ideálně. Ty tréninky, které jsme si naplánovali, jsme zvládli všechny. Zase se nám potvrdilo to, že ta příprava je tam dobrá," pochvaloval si Šimánek.

Na olympiádě budou kombinovat bydlení v olympijské vesnici a v hotelu nedaleko závodiště, na které by jinak z vesnice museli dojíždět zhruba hodinu autobusem. "Nechtěli jsme přijít o tu atmosféru ve vesnici, takže i díky olympijskému týmu to budeme tak kombinovat. Vždycky večer před závodem se odstěhujeme do hotelu asi deset minut od závodiště a po závodě se zase vrátíme do vesnice," řekl Vraštil.

Už delší dobu má jasno, že nepůjde na slavnostní zahájení. Bude ho sledovat ve vesnici ve společenské místnosti. "Je to postávání, čekání. Pro mě to nestojí za to, já už jsem starší, já radši poležím," poznamenal.

Šimánek byl dlouho přesvědčený, že si unikátní ceremoniál na Seině nenechá ujít, ale nakonec tam zřejmě ani on nebude. "Myslím, že půjdu akorát do Českého domu. Že dojedu z vesnice tam, kouknu na zahájení, dojedu zpátky. Budu sedět, nebudu nikde postávat. Takže to bude asi ta nejlepší kombinace mezi tím, že se mi tam hrozně chce, nechci o to přijít a že taky nechci nic podcenit směrem k závodu," přemítal.

Jestli budou mít po čtvrté příčce v Tokiu šanci zabojovat v Paříži o medaili, zjistí až na místě. Teprve rozjížďky naznačí, jak rychlí jsou jejich soupeři. Už postoupit do šestičlenného finále bude náročné. "Myslím, že pro nás je hrozně důležité soustředit se na to, abychom dokázali ty dva kilometry jet co nejrychleji. Předvést tam dva skvělé závody a jeden excelentní. Takhle to je a uvidíme, na co to bude stačit," dodal Vraštil.

Do olympijských her vstoupí Vraštil se Šimánkem v neděli 28. července rozjížďkou. Případné finále by je čekalo v pátek 2. srpna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články