Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

"Bio-střelec" Tomeček: Každý chvilku tahá pilku, končit se nechystám. Chci do LA i Austrálie

Sportovní střelci Jakub Tomeček a Barbora Šumová se do bojů o olympijské medaile v soutěži dvojic ve skeetu neprobojovali. Tomečkovi se dařilo, ale Šumová chybovala pětkrát. "Každý chvilku tahá pilku. Kdyby se mi nedařilo, bylo by to horší," řekl Tomeček pro ČT sport po mixu v Chateauroux. Přiznal, že ho láká účast i na dalších Hrách.

Jakub Tomeček
zdroj: Reuters

Tomeček se blýskl bezchybnou střelbou, trefil všech 75 ran. Šumová ale na jeho výkon nenavázala, když v první části třikrát minula a v dalších dvou položkách přidala po dvou chybách.

"Ono se to strašně špatně hodnotí, byli jsme na to dva, nebylo to jen o mně, byl to mixový tým České republiky. Jsem rád, že mi to sedlo, a díky tomu jsme byli osmí," řekl Tomeček.

"Potkali jsme se večer předtím s Bárou, povídali jsme si o očekávání, jak bych jí mohl pomoct, co bych chtěl, nastavili jsme si nějaké výkonnostní cíle a šli jsme do toho bez očekávání. Každý terč dobrý, každý se počítá. Dlouho to nevypadalo úplně dobře, ale naštěstí to ve výsledku stačilo na to osmé místo," dodal.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Tomeček: U nás vrchol přichází v 35 letech. Chci se podívat do LA i Austrálie
Dostupnost videa skončí: 09.08.2024 00:29

Finále vyhráli Italové Gabriele Rossetti a Diana Bacosiová. Oba šampioni ze soutěží jednotlivců v Riu de Janeiro 2016 porazili americkou dvojici Vincent Hancock, Austen Smithová 45:44. Bronz získali Číňané Liou Ťien-lin a Ťiang I-tching.

Tomeček byl v individuálním závodě předtím dvanáctý. "Nebyl jsem vyloženě naštvaný po individuálu. Nazval jsem to důstojnou prohrou. Nedokázal jsem se dostat do závodního módu, byl jsem svázaný. Snažil jsem se makat, jel jsem na sto procent. Chyběl malý kousek štěstí, kdyby padl jeden terč, byl bych v rozstřelu," věděl Tomeček.

Ten si s kamarádem pojmenoval svůj střelecký styl trochu netradičně jako "bio shooting". "Jak je bio v ovoci, je i ve střelbě. Že to jde samo, když se do toho člověk nesnaží dávat raketovou vědu, ale snaží se jen rozbíjet talířky," říká sportovní střelec, jenž spolupracuje s psychologem. "Ten se mi celou dobu snaží vysvětlit, že svět je jednoduchý."

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Tomeček: Olympiáda víc svazuje, měl jsem to v hlavě
Dostupnost videa skončí: 06.08.2024 14:55

To, že se střelecké soutěže konaly za francouzskou metropolí v Chateauroux, nebral jako nějaký handicap.

"Vnímal jsem to tak, že sem jedu závodit, ne si užívat Paříž. Nastavil jsem si, že je to dobře, co se týká toho, že jsme pryč. Tady člověk vidí nabušené lidi, krásné holky, člověk si pak přijde méněcenný, takže mi to vyhovovalo," pousmál se Tomeček.

Olympiáda byl pro něj jasný vrchol sezony. Ve čtvrtek začíná mistrovství republiky, z něj se ale omluví. "To by byl moc hrot. Pak odjedu na dovolenou sobecky sám bez rodiny, až se jí nabažím," přiznal.

Končit se podle svých slov rozhodně nechystá. "Vrchol u nás přichází v pětatřiceti, takže mám ještě dva roky čas. Do Los Angeles i Austrálie bych se rád podíval. Příští rok dám malinký oraz a pak začnu bojovat, abych se podíval do té Ameriky."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články