Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bez kola je to těžké, říká Miculyčová. Návrat ale nechce uspěchat

Složité období prožívá Iveta Miculyčová. Do olympijských her zbývá měsíc, česká závodnice ve freestyle BMX ale místo tréninku musí sedět doma. Na kolo ji zatím nepustí zranění.

Iveta Miculyčová
zdroj: REUTERS

Osmnáctiletá česká reprezentantka se zranila v tréninku, když špatně dopadla po triku. Vyšetření odhalilo, že má v kotníku natržené vazy. "Dostala jsem našlapovací ortézu. Dost se to zlepšilo, už ji nosím jen na delší vzdálenosti," přiblížila svůj stav. Už vyhlíží návrat k tréninku. "Chtěla bych jít trénovat už dneska, ale tím, že mám začít jezdit pomalu a já to pomalu neumím, tak začnu asi až příští týden," doplnila.

Věnuje se rehabilitaci. Jezdí na motorce, ale jen na rovině, aby neriskovala další úraz. Trochu jezdí na rotopedu. Zdaleka ale není vytížená jako v běžném tréninkovém režimu. "Mám strašně moc času. Nevím, co mám dělat, a nudím se," posteskla si.

Dělá jí starosti, jak tréninkový výpadek ovlivní její formu. "Tohle už je druhý týden, co nejezdím na kole. Pro mě už když nejezdím tři dny na kole, tak je to, jako kdybych na tom kole nestála měsíc. Takže se trochu bojím toho, jak vlastně budu jezdit ten první den," přemítala bronzová medailistka z mistrovství světa 2022.

Právě tento výsledek jí významně pomohl k postupu na olympiádu, který se definitivně potvrdil ve středu. Miculyčová měla vekou radost. "Hnedka jsem to řekla celé rodině, řekla jsem to známým, kamarádům, napsala jsem to do školy," popsala. I její blízcí to hodně prožívali. "Mamka asi nejvíc. Když jsem se zranila a zjistila, že nepojedu do Budapešti, tak byla smutná, že se na olympiádu nedostanu a je po všem. Ale když jsem jí včera oznámila, že se jede a budu bojovat, tak byly i slzičky," doplnila.

Na olympiádě se ve freestyle BMX představí dvanáct cyklistek s omezením na maximálně dvě z jedné země. To je velký rozdíl oproti světovému šampionátu, kde je startovní pole mnohem početnější a například loni zvítězila Američanka Hannah Robertsová před pětičlenným blokem Číňanek. Miculyčová si ale nemyslí, že uspět v užší konkurenci bude snadnější.

"Spíš si myslím, že to bude těžší. Holky budou o dost víc najeté, budou víc trénovat a budou mít to kolo víc v ruce. Každý bude chtít dosáhnout na medaili," uvedla cyklistka, která byla na loňském MS devátá.

O úspěchu na olympiádě bude podle ní rozhodovat originalita. "Když se dělají triky, které dělá málokdo nebo vůbec nikdo, tak je to o dost líp hodnocené, než když každá holka skočí a protočí řídítka," dodala Miculyčová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články