Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ombudsman ČOV Károlyi získal cenu Mezinárodního olympijského výboru

Ombudsman Českého olympijského výboru (ČOV) Alexander Károlyi převzal cenu Mezinárodního olympijského výboru nazvanou Olympism in Action. Právník, který se čtyřicet let pohybuje ve vrcholných funkcích tuzemského sportu, byl oceněn za výjimečný přínos ve sportu a olympijském hnutí.

Alexander Károlyi
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Beru to jako ocenění své práce u příležitosti těch čtyřiceti let, co pracuju ve sportu," řekl Károlyi, kterého na cenu navrhl Český olympijský výbor. "V dnešním zrychleném světě neexistuje velká všímavost, a jestliže si někdo všimne něčí práce a navrhne ho na vyznamenání, tak je to záslužné a toho si vážím," řekl Károlyi.

Pětašedesátiletý Károlyi v minulosti figuroval ve výkonném výboru ČOV a jeho legislativní komisi, ale jeho život je především spjat s fotbalem. Jednatřicet let byl členem disciplinární komise fotbalového svazu a 21 let stál v jejím čele.

"Když jsem se stal v roce 1988 předsedou, tak jedna z prvních věcí, které jsem udělal, že jsem na jednání otevřel dveře novinářům. Paradoxní je, že po mém odchodu se ty dveře zas zavřely a komise komunikuje prostřednictvím svého mluvčího. Fotbal je věc veřejná a fanoušek má samozřejmě právo na informace, byť zprostředkované," připomněl Károlyi v pořadu Téma pro hosty.

Je nám líto, video expirovalo.
Károlyi převzal cenu MOV

Roli ombudsmana ČOV zastává od roku 2012 a v dubnu byl znovuzvolen. "V českém sportovním prostředí si vybudoval respekt a řeší rozbroje i nepříjemné věci. A nepamatuji se, že by se něco nevyřešilo," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

"Ve chvíli, kdy vznikne nějaký právní problém mezi kluby, svazy nebo sportovci, a nemohou to vyřešit příslušné orgány v rámci jednotlivých svazů, tak se jednotlivé subjekty mohou obrátit právě na ombudsmana. Funkce vznikla na doporučení Mezinárodního olympijského výboru a existuje v řadě zemí, jinde je to zas třeba sportovní prokurátor, etická komise nebo výbor pro krizová řešení," přibližuje svou roli Károlyi.

Cena se uděluje do roku 1975 a každý rok má jiný podtitul. V minulosti byli z Čechů ocenění například hokejista Jaromír Jágr za sport a inspiraci pro mládež nebo úspěšný trenér dráhové cyklistiky Pavel Vršecký jako osobnost sportu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články