Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

MOV suspendoval Rusko kvůli začlenění svazů z anektovaných území, trest nemá vliv na verdikt ohledně OH

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) s okamžitou platností suspendoval Rusko kvůli začlenění sportovních svazů z anektovaných ukrajinských území. Zároveň ovšem MOV zdůraznil, že trest nemá vliv na rozhodnutí o startu ruských reprezentantů na Hrách v Paříži.

zdroj: Reuters

Ruský olympijský výbor začátkem října jednohlasně schválil přijetí sportovních organizací z Doněcké, Chersonské, Luhanské a Záporožské oblasti. Tím podle MOV porušil olympijskou chartu. Svazy z okupovaných území totiž spadají pod Ukrajinský olympijský výbor, jehož teritoriální integritu Rusko porušilo.

Proto bylo do odvolání suspendováno, což mimo jiné znamená, že přijde o finance od MOV. Agentura AP připomněla, že když Rusko v roce 2016 učinilo podobný krok dva roky po anexi Krymu, MOV nijak nezasáhl. Podle mezinárodního práva je přitom Krym stále považován za ukrajinské území.

Ukrajina verdikt přivítala. "Všichni by měli respektovat územní celistvost států a chartu OSN. A jestli si někdo v Rusku myslí, že bude využívat sport a olympijské hnutí jako zbraň, tak je na omylu," uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Sport a politiku nejde oddělit. Zejména když teroristická země provádí na Ukrajině genocidu a sportovce využívá k propagandě," uvedl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ruský olympijský výbor naopak označil rozhodnutí za kontraproduktivní a zcela jasně politicky motivované gesto. Podle něj si tím MOV zajistil návrat stavu do února 2022, kdy bylo Rusko vyloučeno z drtivé většiny mezinárodních soutěží.

MOV nicméně zdůraznil, že trest nemá vliv na rozhodnutí, zda bude ruským sportovcům umožněno startovat na letních Hrách v Paříži v roce 2024. "Naše předchozí doporučení stále platí," prohlásil mluvčí MOV Mark Adams.

MOV po invazi Ruska na Ukrajinu loni v únoru vyzval k vyloučení Rusů a Bělorusů ze všech soutěží. Letos v březnu ale doporučil, aby byl jednotlivcům umožněn start na Hrách jako neutrálním sportovcům.

"Březnové doporučení zůstává v platnosti a MOV si vyhrazuje právo rozhodnout o případném startu jednotlivých ruských reprezentantů jako neutrálních sportovců na Hrách v letech 2024 a 2026," řekl Adams.

Kdy by měl MOV o startu Rusů na Hrách v Paříži rozhodnout, Adams neuvedl. Nyní pouze prohlásil, že k tomu dojde až s blížícím se zahájením Her. Olympiáda v Paříži začne 26. července.

Dopady války na ruské a běloruské sportovce

Únor 2022: V reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu vyzval MOV všechny sportovní organizace, aby přeložily či zrušily akce plánované do Ruska a Běloruska. Sportovci nejprve měli mít právo startovat, ale bez své vlajky a ostatních státních symbolů. Čtyři dny po vpádu MOV přitvrdil a vyzval federace, aby Rusy a Bělorusy úplně vyloučily. Jako jednotlivci a s neutrálním statusem mohli závodit cyklisté a hrát tenisté. Účast ruských hokejistů v lize nijak neomezila NHL.

Duben 2022: Organizátoři Wimbledonu vyloučili Rusy a Bělorusy z londýnského grandslamu i britských turnajů před Wimbledonem. ATP a WTA kvůli tomu za Wimbledon neudělily body do světového žebříčku, britská tenisová asociace později dostala od ATP pokutu milion dolarů (asi 23 milionů korun).

– Arbitráž světové sáňkařské federace FIL vyhověla kvůli vlastním stanovám stížnosti ruského svazu a zrušila rozhodnutí o suspendaci jeho sportovců, trenérů a funkcionářů ze závodů. Rusko tak poprvé na soudním poli uspělo s odvoláním proti vyloučení svých sportovců. FIL ale v červnu zařadila do stanov "nouzový paragraf", na jehož základě Rusy znovu vyloučila.

Září 2022: MOV začal jednat o možném návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží.

Říjen 2022: Mezinárodní boxerská asociace IBA s okamžitou platností zrušila zákaz startu ruských a běloruských reprezentantů na svých akcích a umožnila jim vystupovat pod jejich vlajkou. Kvůli tomuto rozhodnutí se řada zemí včetně Česka rozhodla bojkotovat světové šampionáty.

Prosinec 2022: Prezident MOV Thomas Bach vyzval k otevřené diskusi o návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží. Zároveň uvedl, že sankce uvalené na spojenecké země po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu mají zůstat v platnosti.

Únor 2023: Proti záměru MOV dostat na olympijské hry 2024 v Paříži sportovce z Ruska a Běloruska se v Evropě i v dalších zemích zvedla velká vlna nevole. Na zamítavém postoji se shodli také zástupci Českého olympijského výboru, České unie sportu, ministerstva zahraničí i Národní sportovní agentury. Bojkot Her ale společně odmítli.

Březen 2023: MOV doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží. Ve všech sportech by měly být respektovány jasně dané podmínky pro neutralitu. Návrat by se neměl týkat sportovců, kteří jsou příslušníky armády nebo domácích bezpečnostních složek, ani aktivních podporovatelů války na Ukrajině. Jako první rozhodla o návratu Rusů a Bělorusů téměř vzápětí federace stolního tenisu, následovaly například šerm, moderní pětiboj, taekwondo, judo či kanoistika.

Září 2023: Mezinárodní paralympijský výbor schválil účast ruských sportovců v Paříži v roce 2024. Na paralympiádě budou startovat pod neutrální vlajkou.

Říjen 2023: MOV s okamžitou platností suspendoval Rusko kvůli začlenění sportovních organizací z anektovaných ukrajinských území.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články