Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Vítěz olympijského maratonu Kiprotich je v Ugandě za hrdinu

Kampala - Emotivního návratu do vlasti se dočkal jediný medailista z Ugandy na olympijských hrách v Londýně Stephen Kiprotich. Třiadvacetiletý držitel zlaté medaile z maratonu se stal v neděli prvním olympijským vítězem z Ugandy od her v Mnichově 1972 a na letiště ho přišly přivítat stovky lidí, což u něho vyvolalo slzy dojetí.

Zatímco před začátkem her byl pro většinu Uganďanů zcela neznámý, po zisku zlata, jež je navíc pro africkou zemi první medailí od olympiády v Atlantě před 16 lety, je z něho hvězda.

Při příletu byl přijat ve VIP salonku a následován několika politickými představiteli. Během několika hodin po příletu byl také pozván na slavnostní snídani k prezidentovi Ugandy a dočkal se zasalutování od čestné stráže, čehož se obvykle dostává jen hlavě státu. Jeho nadřízený rovněž přislíbil, že ho v práci povýší.

Zákonodárci chtějí Kiprotiche vyhlásit za národního hrdinu a pro Uganďany se stal vzorem pro jejich děti. "Budou vyrůstat s vědomím, že tu máme hrdinu jménem Kiprotich," prohlásil Robert Kabushenga, jeden z těch, kteří ho přišli přivítat. V atletův prospěch byla dokonce založena sbírka, jejímž cílem je shromáždit půl milionu amerických dolarů pro jeho blaho a podporu. Vybráno již bylo 100 tisíc dolarů.

"Jeho vítězství Uganďany sjednotilo," uvedl David Satya, jenž pochází ze stejné vesnice jako Kiprotich. "Je to skromný muž, který měl hodně skromné začátky. Jeho rodiče jsou chudí, ale on se nevzdával, bojoval a nyní oslavujeme jeho vytrvalost," dodal Satya.

Na letišti nechyběl ani jeho šéf, pod jehož vedením pracuje maratonec ve věznici jako dozorce. "Ronil slzy. Jsem na něho strašně moc hrdý. Posledních pět let opravdu tvrdě trénoval," řekl Joseph Byabasaija na adresu Kiprotiche, jenž dokázal skloubit své pracovní povinnosti s atletikou a tréninkem na hry a dal o sobě letos vědět už při tokijském maratonu, který dokončil jako třetí.  

Triumf Kiprotiche, který v minulosti zkoušel různě dlouhé tratě, než objevil, že v maratonu má největší šanci se prosadit, přišel nečekaně. Pro jeho zemi ale nemohlo být triumfální vítězství nad mnohem známějšími Keňany lépe načasované. Právě tento rok totiž Uganda slaví 50 let od získání nezávislosti na Británii, která olympiádu pořádala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články