Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rodina Brownleeů ovládla triatlon

Londýn - Britská rodina Brownleeů ovládla olympijský triatlon. Vyhrál starší z bratrské dvojice Alistair Brownlee, když jako první triatlonista v historii získal zlato pro pořádající zemi v této disciplíně. Do cíle dorazil v čase 1:46:25 a vytvořil tak nový olympijský rekord. Druhý skončil Španěl Javier Gómez a třetí mladší z bratrů Jonathan Brownlee. Nejlepší z Čechů Jan Čelůstka doběhl na třicáté pozici a Přemysl Švarc na čtyřiačtyřicáté.

Alistair Brownlee
zdroj: Getty Images

Čtyřiadvacetiletý Alistair Brownlee, trojnásobný mistr světa a dvojnásobný evropský šampion, byl ve vedoucí skupině závodníků po plavecké části i po 40 kilometrech jízdy na kole. V závěru desetikilometrového běhu nejprve setřásl Jonathana Brownleeho, který si pak musel odpykat patnáctisekundový trest za předčasné převzetí kola, a na konci měl více sil než Gómez.

Británie získala díky bratrské dvojici vůbec první olympijské medaile v triatlonu, který je součástí her od roku 2000. Díky stříbrnému Gómezovi se poprvé radovalo také Španělsko. Německý vítěz z Pekingu Jan Frodeno obsadil šesté místo.

"Závod byl prostě neuvěřitelný a od samého začátku jsem cítil, že ho mám pod kontrolou. Nemyslím si, že ještě někdy zažiji takovou podporu diváků. Myslím, že mi v uších stále zvoní z toho hluku, který byl naprosto úžasný," ocenil fanoušky olympijský vítěz.

Alistair Brownlee: "Jsem ohromně hrdý. Hodně se toho napovídalo o tom, že Velká Británie nikdy nevyhrála medaili v triatlonu a že favorité zlato nezískávají. Kvůli tomu byl tlak hodně velký a je skvělé, že se předpoklady nenaplnily."

Jeho o dva roky mladší bratr Jonathan po doběhnutí zkolaboval a jeho ošetření pozdrželo medailový ceremoniál. Na něm už byl bronzový závodník v pořádku. "Když jsme stanuli na pódiu, bylo to nepopsatelné. Víc si už ani nelze přát," dodal Brownlee.

Čelůstka se Švarcem na své první olympiádě za britským šampionem zaostali o 3:52, respektive 5:43 minuty. Nenapodobili tak výkony českých triatlonistek. Vendula Frintová skončila v sobotu patnáctá a zaznamenala nejlepší český výsledek v závodě žen v historii. Radka Vodičková doběhla dvacátá. Nejlepším počinem českého triatlonu je bronz Jana Řehuly z premiérového závodu v Sydney.

Čelůstka přitom závod zahájil nadějně. "Pocity - takové smíšené. První dvě části jsem měl rozjeté výborně, ale při běhu to bohužel nešlo. Byl to spíš takový pochod," kritizoval třetí část závodu Čelůstka. Možná se podle něho projevil výpadek v závěrečné přípravě, kdy antibiotiky léčil zánět v noze. "Tři a půl minuty za prvním, to je hodně velký odstup," pravil. "Ale nedá se říct, že bych byl zklamaný, dal jsem do toho všechno," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články