Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Profil sportu: Volejbal

Jeden z klasických kolektivních sportů vznikl v roce 1895 v americkém Massachusetts, vymyslel ho William Morgan. Byl veden snahou vymyslet sport pro zimní dny, ve kterém by bylo eliminováno riziko zranění. Proto vymyslel kombinaci házené a tenisu. Hrálo se přes dvoumetrovou síť, počet hráčů na obou stranách byl libovolný. Stejně jako počet doteků míče jedním týmem před odehráním přes síť. Původně se sport měl jmenovat mintonette, rychleji se však vžil název volejbal. 

Volejbal
zdroj: ČT4

Rozšíření přinesla první světová válka, protože americké expediční síly si s sebou přivezly šestnáct tisíc volejbalových míčů jako součást rekreačních aktivit. Díky tomu se s novým sportem mohla seznámit i Evropa. Mezinárodní federace vznikla až v roce 1947, o dva roky později se hrál první světový šampionát – v Praze.

Ovšem olympijská historie volejbalu se začala psát už v roce 1924, kdy byl v Paříži součástí ukázky amerických sportů. O olympijské medaile se však hrálo až o čtyřicet let později, volejbalovou olympijskou premiéru zažilo Tokio.

V Česku si volejbal rychle našel příznivce. Poprvé byl představen na kurzu YMCA v roce 1919 a začal se šířit na středních i vysokých školách, mezi trampy a Sokoly. Československo stálo u zrodu mezinárodní federace, pořádalo první mistrovství světa a chybět nemohlo ani u prvních olympijských krůčků. Čechoslováci si z Tokia nakonec odvezli stříbro, triumfoval Sovětský svaz. O čtyři roky později si Československo odvezlo z Mexika bronz, více olympijských medailí však nikdy nevybojovalo.

Medailová sbírka se nerozroste ani v Londýně. Mezi dvanáct mužských a dvanáct ženských družstev se české výběry nekvalifikovaly. Finálové zápasy jsou na programu 11. a 12. srpna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články