Profil sportu: Vodní pólo

Aréna pro vodní pólo bude hostit soutěže mužů a žen ve sportu, který kdysi vznikl jako vodní verze ragby. V olympijském programu je celých 112 let, je tedy nejstarším kolektivním sportem na hrách. 

Vodní pólo
zdroj: ISIFA

Nastupují proti sobě dvě šestičlenná mužstva s brankářem, přičemž hráči se během hry nesmí dotýkat dna, které je minimálně 1,8 metru pod hladinou. Branky pro vodní pólo jsou široké tři metry a vysoké pouze 90 centimetrů, brankář se jich nesmí držet.

Čtyři osmiminutové čtvrtiny začínají týmy seřazené na brankové čáře, rozhodčí míč vhazuje doprostřed hřiště. Po vhození se týmy snaží dostat co nejrychleji k míči. Družstvo, které jej získá, pak musí do 30 vteřin vystřelit na branku soupeře.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil sportu: Vodní pólo

Název vodního póla je odvozen od póla klasického. Hráči prý původně seděli obkročmo na sudech a míč se snažili do branky dostat pádlem. Hra se poprvé objevila na hrách v roce 1900 v Paříži, kde už se hrála v současné podobě.

Zřejmě nejpamátnějším zápasem vodního póla je melbournský duel finálové skupiny mezi Maďarskem a Sovětským svazem. Ten se změnil v krvavou bitku, která byla jakousi odvetou za násilné potlačení maďarské revoluce v roce 1956.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články