Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Profil sportu: Plážový volejbal

V srdci Londýna, na místě zvaném Horse Guards Parade, se popáté v olympijské historii o nejvyšší příčky utkají plážoví volejbalisté. Dva české ženské a jeden mužský pár nejsou bez šancí, největšími favority však jako už tradičně budou brazilské a americké dvojice.

Plážový volejbal
zdroj: AP autor: San Tang

Na plážích americké Santa Moniky se začalo s volejbalem už ve 20. letech minulého století. Původně se hrálo stejně jako v hale, ale když v létě roku 1930 čekal Paul Johnson marně na další spoluhráče, vymyslel pravidla pro dva hráče na každé straně. První oficiální turnaj se konal roku 1954 a v 60. letech se z letní zábavy stal profesionální sport. Roku 1992 byl plážový volejbal předveden jako ukázkový sport na olympiádě v Barceloně a o čtyři roky později v Atlantě se už bojovalo o cenné kovy.

Plážový volejbal má oproti klasickému protějšku několik odlišností v pravidlech. Síť je stejná jako u šestkového volejbalu, ale hřiště má rozměry pouze 16 x 8 metrů. První a poslední míč nesmí být odbíjen obouruč vrchem s výjimkou toho, když míč po útoku soupeře neopisuje oblouk. Teče na bloku se počítají jako dotek, a proto potom smí následovat jen dva další doteky. Blokovat se smí jen před sebe, nikoli do stran. Nesmí se ulívat prsty, jsou povoleny jen čisté údery.

V Londýně bude dějištěm Horse Guards Parade – ikonické přehlídkové prostranství ve White Hallu, které už od 17. století slouží k vojenským přehlídkám a také je tradičním místem oslav narozenin královny. Turnaj slibuje nádhernou podívanou. Fanoušky může mrzet jen fakt, že pod tlakem muslimských zemí povolila volejbalová federace ženám nosit místo plavek i trička a šortky.

Spojené státy získaly pět z osmi zlatých medailí. Američané obhajují olympijské tituly mezi ženami i muži. Dvojice Phil Dalhausser a Todd Rogers budou opět patřit mezi největší adepty na vítězství. Nebezpeční však mohou být i Brazilci Emanuel Rego a Alison Cerutti, kteří vévodí olympijskému žebříčku, i Němci Jonas Reckermann a Julius Brink, třetí pár za Američany a Brazilci. Jediný český mužský pár v turnaji Petr Beneš s Přemyslem Kubalou se v základní skupině utká s obhájci pekingského zlata.

Turnaj v plážovém volejbalu probíhá:

Od soboty 28. července do čtvrtka 9. srpna

Dějiště:

Horse Guards Parade

Medailové disciplíny

2 – mužský a ženský turnaj

Počet účastníků

48 mužů a stejný počet žen

Nelehký los základních skupin mají i Češky. Také Kristýnu Kolocovou s Markétou Slukovou čekají obhájkyně titulu, Američanky Kerri Walshová s Misty Mayovou-Treanorovou. Se světovými jedničkami Larissou Francaovou a Julianou da Silvaovou z Brazílie se popasuje druhý český pár Lenka Háječková a Hana Klapalová.

V obou kategoriích z každé ze šesti skupin postoupí dva týmy přímo do osmifinále plus dva nejlepší ze třetích míst. Další páry ze třetích příček si to mezi sebou rozdají o zbývající dvě místa v osmifinále. Pak už se bude hrát play-off.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články