Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Profil sportu: Box

Mezi provazy ve čtverci 6,1x6,1 m se bude v Londýně boxovat v deseti váhových kategoriích mužů a poprvé v olympijských dějinách i třech ženských kategoriích. Český box bude mít v ringu na výstavišti ExCel jediného zástupce Zdeňka Chládka.

Ilustrační foto
zdroj: Isifa/EPA

Tradiční bojový sport patřil pod názvem pygmé už od roku 688 př. Kr. do programu antických olympijských her. Dovoleno bylo téměř vše kromě chvatů, držení soupeře a úderů na pohlavní orgány. Boxeři měli pěsti omotané řemeny, až později si začali navlékat rukavice, které jim vydržely dodnes.

První novodobý turnaj v boxu uspořádali organizátoři v roce 1904 v St. Louis, ale tehdy se zúčastnili pouze Američané. O čtyři roky později v Londýně už byla alespoň symbolická mezinárodní účast. Ve Stockholmu se neboxovalo, protože tento sport tehdy švédské zákony nedovolovaly. Až po první světové válce se stal box plnoprávným olympijským sportem.

Olympijský sport byl vždy amatérský, ale největší hvězdy pěti kruhů se často zapsaly i do profesionální olympijské historie. V osmnácti letech vybojoval zlato na olympiádě v Římě Cassius Marcellus Clay, který později jako Muhammad Ali dlouhá léta držel pás profesionálního mistra světa. Na olympijské hry se symbolicky vrátil v roce 1996, kdy zapálil oheň na stadionu v Atlantě. Olympijské zlato zdobí i další slavné postavy profesionálního ringu jako Joe Frazier, George Foreman, Lennox Lewis či Vladimir Kličko.

Boxerské soutěže probíhají:

Od soboty 28. července do neděle 12. srpna

Dějiště:

Výstaviště ExCeL

Počet soutěží

13 – 10 mužských kategorií, tři ženské

Počet účastníků

286 – 250 mužů, 36 žen (každá země může mít maximálně jednoho účastníka v každé kategorii)

Olympijský turnaj je i místem, kde se tvoří moderní pravidla. Televizní přenosy s sebou přinesly nový systém bodování. Pět rozhodčích má bodovací zařízení, a pokud zaznamenají bodovaný úder na hlavu nebo tělo, stisknou příslušně barevné tlačítko. Pokud se v jeden moment shodnou alespoň tři z nich, je boxerovi přiznán bod a okamžitě to mohou registrovat diváci v hale, u televizí a také sekundanti obou soupeřů.

Londýn bude svědkem velké premiéry, poprvé budou v olympijském ringu boxovat ženy. Zatímco muži bojují na tři tříminutová kola, ženy mají čtyři dvouminutová.

Česká a československá boxerská minulost je bohatá. Zná tři vítěze: v Londýně 1948 vybojoval zlato ve velteru Julius Torma, o čtyři roky později byl v pérové váze nejlepší Ján Zachara a Řím 1960 byl místem triumfu pro Bohumila Němečka. Zatím poslední medaili, ze stříbrného kovu, vybojoval v Sydney 2000 Rudolf Kraj.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články