Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Příběhy OH: Pekingské představení Jeleny Isinbajevové

Praha - Olympijské hry zajímavě ohraničují významné etapy kariéry Rusky Jeleny Isinbajevové, nejúspěšnější tyčkařky historie. V Aténách 2004 závodila na hrách poprvé a hned získala své první zlato z vrcholné soutěže pod širým nebem. V Pekingu o čtyři roky později dokázala titul obhájit, což je prozatím její poslední světová medaile.

Na hry 28. olympiády do Atén Jelena přicestovala jako držitelka sedmi světových rekordů a halová mistryně světa. O potvrzení její hegemonie pochyboval málokdo, k postupu do finále jí navíc stačil jediný kvalifikační skok. Finále však nebylo pouze soubojem dvaadvacetileté favoritky s vlastním světovým rekordem. Evropský i světový titul totiž hájila její kolegyně z ruského týmu Světlana Feofanovová.

Jako první zaváhala v souboji tyčkařských královen Isinbajevová, když nezdolala 470 centimetrů a na výšce 475 znovu neuspěla. Pokus poslední záchrany si nechala až na 480 centimetrů a díky úspěchu na této výšce se stala druhou olympijskou vítězkou v ženském skoku o tyči. Na stojany si ještě nechala postavit 491 centimetrů a prvním pokusem vytvořila svůj osmý světový rekord. 

V letech 2004 až 2009 Isinbajevovou nikdo neporazil, třikrát byla vyhlášena nejlepší atletkou světa a na vrcholných soutěžích získala devět zlatých medailí. Na hrách v Pekingu 2008 opět ovládla kvalifikaci jediným pokusem a ve finále obhájila zlato už svým druhým skokem. Na třetí pokus pak překonala laťku ve výšce 505 centimetrů a znovu posunula lidské možnosti. Na třetí olympijské zlato v řadě bude Jelena útočit v Londýně 9 týdnů po svých třicátých narozeninách.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články