Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Příběhy OH: Gymnastický král Nikolaj Andrianov

Praha - Jako dítě z ulice zavítal do tělocvičny poprvé ve věku jedenácti let. Když v 28 letech na olympiádě v Moskvě končil, byl nejúspěšnějším sportovcem v historii OH. Z této pozice ho sesadil až v roce 2008 Michael Phelps. Ruský gymnasta Nikolaj Andrianov navždy zůstane zapsán tučným písmem v historii olympijských her.

Poprvé uspěl při úvodní větší akci, kterou bylo mistrovství Evropy v roce 1971, a hned také získal zlato. Od té doby si připisoval jeden úspěch za druhým, což potvrdil i na první olympiádě v Mnichově v roce 1972. Zde získal první zlato. Nejúspěšnější OH pro něj byl Montreal 1976. Kromě přeskoku a prostných, jež byly jeho nejsilnějšími disciplínami, vyhrál i víceboj a cvičení na kruzích. Celkově v Montrealu získal sedm medailí.

Kariéru zakončil na OH v Moskvě, které byly Západem bojkotovány. Do závodu vstoupil se zraněným hrudníkem, ale i přesto vyhrál dvě zlaté. Celkově na OH získal patnáct medailí, což dokázal překonat až v roce 2008 fenomenální plavec Michael Phelps. Nikolaj Andrianov zemřel v roce 2011 ve věku 58 let v ruském Vladimiru.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články