Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Oštěpař Veselý zaútočí na olympijskou medaili

Londýn - Druhá polovina olympijských her byla svědkem protržení českého medailového sucha. Po úspěších veslařů se do sbírání drahých kovů pustili i atleti a Barbora Špotáková suverénním výkonem přidala dokonce druhou medaili nejdražší. V jejích stopách dnes může jít další část českých sportovců - obzvlášť oštěpař Vítězslav Veselý. Loni mu medaile na mistrovství světa utekla o centimetry, do finále od 20:20 ale nastoupí jako jasný favorit. Kvalifikaci vyhrál v osobním maximu, a pokud na ni naváže, jen těžko pozná ve finálovém boji konkurenta.

Oštěpař Vítězslav Veselý
zdroj: ISIFA

Dvanáct let po posledním olympijském triumfu Jana Železného může mít Česká republika opět oštěpařského krále. Vítězslav Veselý se chystá vykročit ve stopách svého slavného učitele a zaútočit na medailové pozice. Dosavadní výsledky ho staví do role největšího favorita. 

Loni na mistrovství světa v Tegu mu vítězné stupínky utekly o devatenáct centimetrů, od té doby však chytil úžasnou formu. Letos porazil všechny nejlepší oštěpaře na mistrovství Evropy a jako jediný překonal hranici 88 metrů. Ve středu v Londýně dokonce zmrazil soupeře osobním rekordem 88,34 metru, který mu zajistil jasný postup do finále. Tam se dokonce neprobojovali jeho největší soupeři Lotyš Vasilevskis a Němec De Zordo. Soupeřem by mu mohl být dvojnásobný olympijský vítěz Thorkildsen, který ale letošním maximem v hodnotě 84,72 metru nepřekonal Veselého kvalifikační pokus.

Olympijské medaile není to jediné, o co bude český reprezentant v hodu oštěpem dnes večer usilovat. Veselý by také mohl pomoct svému trenérovi Janu Železnému udržet se na prvním místě historických tabulek, kromě oštěpařské legendy totiž tři zlaté olympijské medaile v hodu oštěpem nikdo nezískal. To by se dnes mohlo změnit. Pokud se již dvojnásobnému olympijskému medailistovi norskému oštěpaři Andreasi Thorkildsenovi podaří získat třetí cenný kov z olympijských her, vyrovná se Železnému.

Kromě oštěpu máme zastoupení i v další atletické disciplíně. V závěru sobotního programu se představí chodkyně Lucie Pelantová. O finále zabojuje štafeta "Rychlých holek," soupeřky z Jamajky, USA a Ruska by však mohly být nad jejich síly.

To Kateřina Nash bude na startu cross country jako jediná Češka. Olympijský závod jela už v roce 1996 v Atlantě, tehdy ještě jako lyžařka spolu s Kateřinou Neumannovou. Pak absolvovala dvě zimní olympiády a teď se vrací jako bikerka. Prachatická rodačka žijící v Kalifornii ve svých 34 letech sama hovoří o životní sezoně a výsledky jí dávají za pravdu. Celkově třetí místo ve světovém poháru ji řadí do okruhu medailových kandidátek.

Bikery čeká v areálu Hadleigh Farm v Essexu 60 kilometrů východně od Londýna 4,6 kilometru dlouhý okruh s převýšením 172 metrů. Muži ho absolvují sedmkrát, ženy mají o kolo méně. Při loňském testu tady suverénně vyhráli obhájce olympijského zlata Francouz Absalon a mistryně světa Kanaďanka Pendrelová.

Moderní pětibojař David Svoboda mohl mít medaili už z Pekingu. Jankovitý kůň mu to však nedovolil. Dnes se pokusí o nápravu. Svoboda má doma dvě stříbra z mistrovství světa, ale poslední šampionáty mu příliš nevycházely. Letos v Římě skončil jako nejlepší z Čechů devátý. Pro jeho kolegy Ondřeje Polívku a Natalii Dianovou by bylo úspěchem umístění v první desítce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články