Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Olympijský Londýn představuje moderní polikliniku i lanovku

Londýn – V blízkosti olympijského areálu v londýnské čtvrti Stratford byla představena nová poliklinika, která umožní lékařům ihned vyšetřit případná zranění a zdravotní komplikace sportovců. Zařízení obsahuje nejmodernější techniku včetně tomografů nebo magnetických tunelů. V jedné části budovy je také umístěno antidopingové centrum – druhá podobná laboratoř se nachází severovýchodně od Londýna. Organizátoři totiž hodlají během her zkontrolovat až polovinu zúčastněných sportovců.

Otevření olympijského parku v Londýně
zdroj: Isifa/Rex Features - London News Pictures

"Pokud jde o to zázemí antidopingových kontrol, tak bohudík, nebo spíše bohužel, v dějinách olympijského sportu to nemá obdoby," uvedl spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka s tím, že k vlastním sportovcům jsou Britové velmi nekompromisní. V mnoha případech odhaleného dopingu totiž danému sportovci v minulosti udělili doživotní zákaz účasti na olympiádě.  

I přípravy vlastního olympijského areálu vrcholí. Ačkoliv všechna sportoviště jsou připravena k provozu, okolí stadionů stále připomíná spíše staveniště. Dokončují se totiž zelené parky a přístupové cesty. Na poslední chvíli jsou vysazovány květiny a stromky. Olympijský areál byl vybudován v letech 2007 až 2011 ve Stratfordu v londýnské městské části Newham. Původně se na jeho místě nacházela opuštěná skladiště a stará průmyslová zástavba.  

Také vstupenky na akce jsou již většinou vyprodané a město se připravuje na nápor turistů. "Londýňané samotní jsou rozděleni na ty, kteří získali lístky hlavně na prestižní disciplíny a velmi se těší, a na ty, kteří nemají lístky, jsou popravdě řečeno zklamaní a spíše si na dva týdny kupují dovolené, aby se Londýnu vyhnuli," sdělil Kytka. 

Nejlevnější vstupenky jsou k dispozici za deset liber (asi 320 korun) a návštěvníci se za tuto částku dostanou do olympijského areálu, kde mohou sledovat sportovní klání na plazmových obrazovkách. Souboje, ve kterých se bude mezi sportovci rozhodovat o medaile, jsou přímo na stadionech ke zhlédnutí za stovky liber, mezi nejdražší patří třeba vyvrcholení desetiboje za více než 700 liber (asi 22 500 korun).  

Od příštího týdne budou navíc lidé moci používat lanovku přes Temži ve východním Londýně. První lanovka v britské metropoli nejen nabídne vyhlídku na místní pamětihodnosti, ale usnadní také dopravu návštěvníkům olympijských her. Lanovka totiž vede od greenwichské O2 arény, kde bude například gymnastika a finále košíkové, k veletržnímu středisku ExCel, kde se bude soutěžit v judu, stolním tenise, šermu či vzpírání. 

Cestující v lanovce budou mít z výšky asi 55 metrů nad hladinou Temže vyhlídku na finanční centrum Canary Wharf, na nedaleký olympijský park i na impozantní protipovodňovou bariéru na Temži. Jak oznámil londýnský starosta Boris Johnson, první cestující lanovka přepraví 28. června. Očekává se, že přepraví až 2 500 lidí za hodinu ve 34 gondolách, které mají kapacitu deset cestujících. Lístek pro dospělého jedním směrem bude stát 3,20 libry (asi 100 korun). Celý projekt stál 60 milionů liber (1,9 miliardy korun). Celkem 36 milionů na něj dala letecká společnost Emirates, po které je lanovka také pojmenována.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články