Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Olympijské zlato ve fleretu získala Italka Di Franciskaová

Londýn - Souboj italských šermířek ve finále fleretu v Londýně vyhrála Elis di Franciskaová, která porazila Ariannu Errigovou 12:11 v prodloužení. Jejich krajanka Valentina Vezzaliová se po vyřazení v semifinále musela spokojit s bronzem. Přišla tak o možnost stát se první ženou v historii, jež získá zlato v jedné disciplíně na čtyřech hrách po sobě.

Devětadvacetiletá Di Franciskaová, která má ve sbírce kompletní sadu medailí z mistrovství světa, zaznamenala největší úspěch své kariéry. První tři místa ve fleretu obsadily reprezentantky jedné země na olympiádě teprve podruhé v historii. Poprvé se to povedlo v roce 1988 v Soulu německým šermířkám.

Osmatřicetiletá Vezzaliová, která v duelu o třetí místo porazila Korejku Hjon-I Nam 13:12, mohla získat celkově šesté zlato. V Atlantě a Sydney byla členkou vítězného družstva, na hrách v Austrálii ovládla i soutěž jednotlivkyň. To se jí pak povedlo i v Aténách a Pekingu.

Na čtyřech olympijských hrách po sobě vyhráli stejnou disciplínu zatím pouze dva američtí atleti. Al Oerter ovládl hod diskem v letech 1956 až 1968, Carl Lewis nenašel přemožitele ve skoku do dálky od roku 1984 do roku 1996.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články