Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejlepší koulařkou je Ostapčuková, Sánchez zažil zlatý návrat

Londýn - Soutěž tyčkařek vyhrála Jennifer Suhrová z USA, jež stejně jako stříbrná Kubánka Yarisley Silvaová překonala 475 cm, o pět centimetrů více než světová rekordmanka Jelena Isinbajevová. Ruská obhájkyně prvenství neúspěšně útočila na třetí vítězství v řadě. Češka Jiřina Ptáčníková obsadila šesté místo.

Jennifer Suhrová
zdroj: ČTK/AP

Felix Sánchez se stal podruhé olympijským vítězem v běhu na 400 m překážek. Londýnské zlato senzačně přidal k osm let starému aténskému triumfu, navíc v naprosto totožném čase jako tehdy, 47,63. Čtyřiatřicetiletý Dominikánec startoval na čtvrté olympiádě, přičemž na té předchozí nepostoupil ani z rozběhů, při premiéře v Sydney vypadl v semifinále.

V Londýně Sánchez ubral téměř sekundu ze svého dosavadního letošního maxima a zvítězil před Američanem Michaelem Tinsleym a dosavadním lídrem tabulek a vicemistrem světa Portorikáncem Javierem Culsonem.

Stejně dlouhý závod bez překážek si podmanil Kirani James z Grenady, který v devatenácti letech přidal k titulu mistra světa i olympijské zlato. V letošním světovém maximu a národním rekordu 43,94 vybojoval pro svoji zemi vůbec první olympijskou medaili v historii.

Pro stříbro si doběhl s více než půlsekundovou ztrátou Sánchezův krajan Luguelin Santos, třetí skončil Lalonde Gordon z Trinidadu a Tobaga. Po sedmi vítězstvích amerických běžců v této disciplíně v řadě nebyl na startu žádný běžec z USA, což se stalo teprve potřetí v historii. Obhájce prvenství LaShawn Merritt odstoupil kvůli zranění z rozběhu.

Naděžda Ostapčuková
zdroj: ČTK/AP

Běloruská koulařka Naděžda Ostapčuková čtyřikrát překonala 21 metrů a po bronzu z Pekingu tentokrát suverénně získala zlatou medaili. Jednatřicetiletá vrhačka zvítězila výkonem 21,36 metru s náskokem 66 centimetrů před obhájkyní prvenství a mistryní světa Valerií Adamsovou z Nového Zélandu. Bronz si osobním rekordem 20,48 z poslední série zajistila Jevgenia Kolodková z Ruska, jež ze stupňů vítězů odsunula Číňanku Li-ťiao Kung.

Závod na 3 000 metrů překážek zná zatím na olympiádách jen ruské vítězky. Na triumf Gulnary Galkinové při premiéře disciplíny v Pekingu navázala Julija Zaripovová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články