Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na olympiádě se stříleli živí holubi a přetahovalo lanem

Londýn – Hlavní město Velké Británie letos hostí jubilejní třicáté letní olympijské hry. Od roku 1896, kdy Pierre de Coubertin obnovil myšlenku antické olympiády, urazili sportovci značný kus cesty. První vítěz v mužském sprintu, Američan Thomas Burke, uběhl 100 metrů za 12 vteřin. Usain Bolt, který letos získal už druhou zlatou olympijskou medaili v řadě, zvládl stejnou vzdálenost o více než dvě sekundy rychleji. Stejně jako sportovci se časem měnily i sporty a řadu z nich tak už na olympiádě nenajdeme.

Akrobacie (tumbling) - skok přes 25 metrů dlouhou dráhu
zdroj: Getty Images/ISIFA autor: Dean Mouhtaropoulos

První obnovené olympijské hry představily devět sportů během 43 utkání. O 116 let později sledují v Londýně i u obrazovek na celém světě diváci 26 sportů během 302 klání. Na rozdíl od prvních her soutěží nejen muži, ale i ženy, třebaže také letos budí vyslání reprezentantek v některých zemích kontroverze. Velký rozruch způsobila nechuť Saúdské Arábie vyslat v rámci své výpravy také sportovkyně. Nakonec Saúdská Arábie vyslala atletku a judistku.

Britský zpravodajský server The Economist zveřejnil seznam sportovních disciplín, které "nepřežily souboj s časem". Některé byly nahrazeny podobnou disciplínou, jako například Jeu de Paume, česky hra dlaní. Tato středověká hra je přímým předchůdcem tenisu a v rámci olympiády se objevila v roce 1908. Některé disciplíny by dnes už těžko prošly přes ochránce práv zvířat – jako například střílení živých holubů. Některé pak při pohledu na sofistikované technické vybavení a armádu lékařů a trenérů vypadají úsměvně: Přetahování lanem se na olympijských hrách objevilo dokonce pětkrát po sobě – poprvé v Paříži roku 1900, naposledy v Antverpách v roce 1920.

Některé disciplíny, které už na olympiádě neuvidíte:

Olympijský šplh 

Plavání pod vodou

Střílení živých holubů

Sprint na 60 metrů

Skok do dálky bez rozběhu

Přetahování lanem

Boj s tyčí

Splývání do dálky

Cvičení s kuželkami

Hod oštěpem - volný styl

Jeu de Paume (hra dlaní)

Vodní motorismus

Střelba na běžícího jelena (jedna střela a dvě střely) 

Vrh koulí obouruč

Střelecký duel - týmový

Akrobacie - tumbling

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články