Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

"Lodnýn, město oimpliády", hlásají obchodníci

Londýn - Londýnští obchodníci svérazně bojují s přísnými omezeními, která zavedl Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ohledně toho, kdo smí a nesmí používat slova "London Olympics" (londýnská olympiáda), případně oficiální logo a další symboly her. Vše vyústilo podle německého listu Die Welt v surrealistickou situaci, za jakou by se nemusel stydět žádný skeč komediální skupiny Monty Python.

Lodnon 2102 Oimplycs
zdroj: ISIFA/Camera Press autor: Theodore Wood

Téměř ikonickými se staly fotografie výkladní skříně oděvního podniku Stephena Holta v anglickém městě Surbiton. Majitel chtěl ve své výkladní skříni nějak odrazit olympijskou tématiku, ale jako "nesponzorovi" olympijských her mu to bylo přísně zakázáno: Nikdo totiž nesmí používat olympijské kruhy, anebo slova "London" (Londýn), "Gold" (zlato), "Games" (hry) nebo dokonce "Summer" (léto/letní) k reklamním účelům. Index zapovězených slov a symbolů obsahuje celkově 20 položek.

Ani tato překážka ale Holta rozhodně nezastavila ani neodradila. Už několik týdnů jeho výkladní skříň hlásá: "Lodnon 2102 Oimplycs" spolu s pěti olympijskými kruhy, které jsou pod tímto nápisem přemalovanými nahranato.

Většina kolemjdoucích mu fandí, mimo jiné i proto, že ve Velké Británii panuje všeobecné rozčarování z přísných restrikcí na reklamu, které vyhlásil Mezinárodní olympijský výbor. Od poloviny července na jejich dodržování dohlíží 300 příslušníků "značkové policie", kteří pročesávají zemi a pátrají po porušování těchto pravidel.

General Electric (GE), McDonald 's, Visa či British Telecom (BT) totiž vydaly zhruba 1,8 miliardy eur na sponzorování her, což se postaralo o zhruba polovinu provozních nákladů. Každý sponzor za to dostal slib, že ve svém sektoru bude mít exkluzivní reklamní práva. A britští organizátoři her postupují velmi tvrdě v hájení tohoto slibu, kdy každému, kdo reklamní pravidla poruší, hrozí pokuta ve výši 25 600 eur (asi 650 tisíc korun).

Kontroloři jsou nekompromisní, svlékají panenky nebo přejmenovávají kavárny

To, že zanícení kontrolorů dostalo směšný nádech, dokazuje třeba příklad jednaosmdesátileté babičky Joy Tomkinsové, která upletla svetřík na panenku s nápisem "GB 2012" v hodnotě 1,3 eura (asi 33 korun), který chtěla darovat do církevní loterie. Poté však zjistila, že na příkaz kontrolorů her se svetřík nesmí žádné panence obléct.

Do nepříjemné situace se dostala i jedna jiholondýnská kavárna, která si do výlohy pověsila pět bagelů - kruhových housek s otvorem uprostřed - propojených jako olympijské kruhy. Olympijská značková policie tu byla během dvaceti minut a výzdobu sundala.

V Plymouthu pak musela jedna restaurace škrtnout z jídelníčku "Flaming Torch Baguette" (bagetu hořící pochodeň), protože odvolávka na olympijskou pochodeň byla podle policie nepřijatelná.

Do nepříjemné situace se dostala i kavárna Olympic nedaleko stadionu v londýnském Stratfordu. Protože olympijská policie považovala název kavárny za nevhodný, musel majitel Kamel Kichane na vývěsním štítu zamalovat písmenko "O". Po dobu konání olympijských her se tak jeho kavárna bude jmenovat Lympic.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články