Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kanoisté trénovali v USA, z olympiády chtějí medaili

Praha - Kvalitní a možná i trochu netradiční předolympijskou přípravu odstartovali deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří si na letošním mistrovství světa zajistili účastnická místa na hrách v Londýně. Dnes v noci se vrátili z třítýdenního soustředění v Kalifornii, do zámoří se ještě na konci února vrátí. Mezitím budou dva týdny trénovat v Livignu společně s elitním světovým skifařem Ondřejem Synkem.

"Jsme kamarádi s trenérem Ondry Milanem Dolečkem. A když jsme se loni na podzim sešli v hospodě a bavili jsme se o tom, kde a jak budeme trénovat, tak jsme vše domluvili," řekl trenér posádky Libor Dvořák. Veslování a kanoistika jsou sice odlišné sporty, ale v přípravě to prý tolik vadit nebude. "Budeme jezdit na lyžích. Na tom se sejdeme," pousmál se Filip Dvořák na dnešním neformálním setkání s novináři v Praze.

Radoň s Dvořákem se sice se Synkem ještě neznají, ale to problém nebude. "V průběhu roku trénujeme většinou se stejnými lidmi, takže když skupinu obměníme, je to příjemné," přiznal Dvořák. Deblkanoisté nyní tři týdny trénovali na jezeře Lower Otay v Chula Vistě. K dispozici měli zázemí amerického olympijského tréninkového centra. "Máme přístup všude. Vše nám zařizuje americký trenér polského původu Jerzy Dziadkowiec, který spolupracuje s Duklou. Využíváme jejich stravovací zařízení, obrovskou posilovnu a další věci," uvedl Dvořák.,

Česká minivýprava si pochvalovala ideální tréninkové podmínky v Kalifornii i fakt, že tam nebyli další kanoisté a měli tak "klidnou" vodu. "Počasí je tam stálé a teplota tam málokdy klesne pod patnáct stupňů. Je to úplně ideální," řekl Dvořák. Navíc jezdí do známého prostředí, na stejném místě se totiž připravují na podzim již řadu let. "V Evropě bývá s počasím problém. Někdo jezdí například do Španělska, tam ale občas bývá zima, což tady jsme nezažili," podotkl. Plusem je i skutečnost, že každoročně bydlí u jedné z tamních rodin, která je už vzala za své. "Říkají, že se vracíme domů do USA," podotkl kouč Libor Dvořák.

Čtvrtá posádka z letošního MS už čím dál víc myslí na olympiádu. V Londýně by Češi chtěli získat medaili. "Olympiádě podřizujeme vše, jako každý sportovec. Není nám moc sympatické říkat, že si to tam chceme užít. Vyhlásili jsme si za cíl boj o medaili a doufám, že se nám to podaří," řekl Radoň. "Víme, že se stejným cílem tam jede dalších deset dvanáct lodí, ale letos jsme byli čtvrtí na MS. Nemůžeme přece říkat, že se chceme jen zúčastnit," poznamenal Dvořák.

Česká dvojice si již vyzkoušela i podmínky na olympijském kanálu a podle Dvořáka budou závody zřejmě větrnou loterií. "Prostředí je tam krásné, ale s větrem bude zřejmě velký problém. Pořád tam fouká z boku, což může vytvářet neregulérní podmínky. Bude tak záležet na dráze. Když bude člověk schovaný pod větrem, tak může přijít k medaili, ani neví jak," dodal Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanoisté se připravují na OH
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články