Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Italský chodec Schwazer dopoval sám

Bolzano (Itálie) – Olympijský vítěz z Pekingu, chodec Alex Schwazer, přiznal, že dopoval sám. Schwazer, kterého Italský olympijský výbor vyřadil na poslední chvíli z výpravy na OH do Londýna kvůli dopingovému nálezu, odmítl veškerá napojení na nechvalně proslulého lékaře Michele Ferrariho i možnost, že by o dopingu věděla jeho přítelkyně, krasobruslařka Carolina Costnerová. Italský chodec se na dnešní tiskové konferenci při slovech o užívání zakázané látky EPO rozplakal. 

Italský chodec Alex Schwazer
zdroj: ISIFA/EPA autor: Karl - Josef Hildenbrandt

Schwazer měl v sobotu obhajovat zlato v závodu na 50 km a Italové ho považovali za svou medailovou jistotu. Jenže 30. července byl v Oberstdorfu, kde část roku trénuje s Costnerovou, mistryní světa a Evropy v krasobruslení, pozitivně testován. K dopování se okamžitě přiznal. Krevní doping EPO (erythropoetin) si Schwazer podle svých slov koupil v Turecku v lékárně za 1 500 eur. Nikdy v minulosti údajně nedopoval a tvrdí, že v Pekingu před čtyřmi lety získal zlato "čistý".

Injekce si prý píchal sám v koupelně, aby doping ukryl před partnerkou i rodiči. "Udělal jsem všechno pro to, abych do toho nezatáhl nikoho dalšího," prohlásil Schwazer. Uvedl, že podlehl tlaku a očekávání, že by měl dominovat ještě více než v minulosti. "Nemohl jsem si pomoct a dopingu při vidině olympiády říct 'ne'. Udělal jsem obrovskou chybu.  Mohu jen zopakovat svoji omluvu a to, jak je mi to líto," kál se chodec.

Italský chodec Alex Schwazer: "Bylo to poprvé a vůbec jedinkrát v životě, co jsem si koupil podobnou látku. Vždycky jsem byl čistý."

Užívání zakázaného lidského hormonu podporujícího tvorbu červených krvinek nastudoval na internetu. S dopingem prý začal 13. července, den po antidopingové kontrole. Následně užíval EPO každý den až do 29. července, přičemž toto období označil za nejtěžší v životě. 

Následující den, když zazvonil zvonek u domu jeho rodičů, mu prý bylo vše jasné. "Věděl jsem, že to jsou antidopingoví komisaři," řekl Schwazer. "Neměl jsem však sílu říct matce, aby neotevírala dveře nebo řekla, že tam nejsem," popsal sedmadvacetiletý Ital.

Schwazer rovněž odmítl úvahy novinářů, kteří ho spojovali s Ferrarim. Tomu v červenci udělila Americká antidopingová agentura USADA doživotní zákaz působení v profesionálním sportu pro četná porušení antidopingových pravidel. Mezi klienty Ferrariho, jenž veškerá obvinění odmítá, patřil i slavný cyklista Lance Armstrong. Sedminásobný vítěz Tour de France v současnosti rovněž čelí obviněním z dopingu.

"Asi pětkrát nebo šestkrát jsem s ním (Ferrarim) něco konzultoval, ale šlo pouze o technické rady ohledně tréninku. To bylo vše," řekl Schwazer s tím, že s lékařem byl naposledy v kontaktu v první polovině roku 2011.

Podobně jako další italští sportovci, kteří postrádají finanční prostředky na přípravu, podporovala chodce jedna ze složek italské policie. K polovojenskému oddílu Carabinieri se Schwazer přidal již v 18 letech. Ve čtvrtek má odevzdat svůj odznak a služební zbraň. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články