Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Den čtvrtý - neporazitelný byl poražen

Londýn - Největší senzace. Šok pro velkého favorita, stejně jako pro osmdesát tisíc diváků na atletickém stadionu v Olympijském parku v Londýně a dalších u televizních obrazovek. V běhu mužů na 200 metrů kategorie T44 byl snad až zázračným, a možná i kontroverzním způsobem, sesazen z trůnu ambasador paralympijského sportu, "neporazitelný" Jihoafričan Oscar Pistorius.

Kontroverzní finiš Brazilce Oliveiry, zatím ještě druhého za Pistoriusem
zdroj: ČT4 autor: David Soeldner

V neděli nebylo na letních paralympijských hrách větší události. Pětadvacetiletý fenomén původem z jihoafrické Pretorie, kterému ve věku pouhých osmi měsíců byly amputovány obě špatně vyvinuté dolní končetiny těsně pod kolenem, si před pár týdny splnil sen s velkým S. Ačkoliv zůstal nejznámější hvězdou mezi handicapovanými sportovci, jako teprve třetí paralympionik v dějinách, ale první na atletické dráze, soutěžil proti zdravým na klasické olympiádě. Držitel řady medailí a zvláštních ocenění dotáhl do zdárného konce boj s předsudky vůči jeho speciálním, karbonovým protézám. A celkem nedávno i mnohem důležitější bitvu o život, poté, co v únoru 2009 havaroval se svým člunem a s poraněnou lebkou ležel tři dny v komatu. Ale zlatou paralympijskou medaili v běhu na 200 metrů? Tu nevyhrál!

Přitom v rozběhu kategorie T44 vytvořil nový světový rekord pro běžce se dvěma protézami (T43) časem 21,30 a celý stadion mu ležel u nohou. Rozdával úsměvy a přes půl hodiny i ochotně stále se opakující rozhovory. Zdálo se, že nic a nikdo nemůže Oscara zastavit na cestě za dalším triumfem. Do posledního místa zaplněný stadion ji snad v předstihu viděl houpat se na jeho krku. Jenže zatím, co v sobotu působil v posledních metrech uvolněně, tentokrát byl jeho pohyb strojový a výbušnost mu scházela. Přesto, když finalisté vybíhali ze zatáčky, se zdálo, že jeho náskok je dostatečný jako vždy. Nebyl! Zezadu se s naprosto neuvěřitelným zrychlením vyřítil teprve dvacetiletý, světu nepříliš známý Brazilec Alan Fonteles Cardoso Oliveira. Pistoriuse nejen dohonil, ale předběhl tempem, jakým rychlík míjí lokálku!

Ochozy, připravené zavalit Jihoafričana bouřlivými ovacemi, polkly naprázdno. Tak "zvláštní" a nevýraznou odezvu z tribun neměl žádný vítěz atletické soutěže na letošní paralympiádě. Však ani sám Oliveira přehnaně neslavil. Jen se s brazilskou vlajkou proběhl na konec první zatáčky a pak se rychle vrátil. Pistorius? Obličej mu při pohledu na výsledkovou tabuli zbledl jako křída. Jistě věřil, že i čas 21,52 bude stačit. Jenže mladík v modrozeleném trikotu protnul cíl rychleji – za 21,45 sekundy! Atlet, přezdívaný Blade Runner, byl v naprostém šoku. Přesto svému úspěšnějšímu soupeři obratem, byť krátce a nijak vřele, pogratuloval.

"Za celou kariéru jsem nebyl poražen v běhu na střední vzdálenost. A nikdy jsem neviděl finiš z takové pozice," prohlásil v transu. Stále nemohl uvěřit, jakým způsobem ho v posledních metrech před cílem Oliveira přespurtoval. "Upozorňoval jsem o den dříve při rozhovorech s novináři, že tady není něco v pořádku. Ale lidé z Mezinárodního paralympijského výboru to asi nebrali na vědomí. Ano, Alen je skvělý atlet, ale až do včerejška neběžel pod 22 sekund. A ještě před rokem mi byl jen potud," podivil se Jihoafričan a gesty naznačil, že dříve vypadal Brazilec na protézách menší než nyní. Že je má zřejmě delší a možná v rozporu s pravidly.

Tento fakt začali obratem řešit moderátoři v oficiálním vysílání paralympiády pro Britské ostrovy na televizním kanálu 4, který se ale až doposud profiloval jako bulvár. A zatím, co odborníci na stadionu rozmýšleli, podá-li jihoafrická výprava protest a jaké že jsou vlastně Oliveirovy opticky mnohem tenčí protézy, hosté ve studiu si ze senzace dělali legraci s tím, že kdyby běžel Pistorius jako v rozběhu nebo rychleji, vyhrál by a nemusel si na nic stěžovat. Shodli se však na tom, že tečka za závodem ještě nemusí být dopsána.

Naopak, může jít o tečku za společnými závody atletů s amputacemi dolní končetiny. Tříd T43 a T44. "Naše závody jsou úžasné, to ano, i když v nich nemáme moc šancí na vítězství. Jediné, co pro něj můžeme udělat, je stále víc trénovat. Možná ale nadešel čas pro rozhodnutí, nechat závodit každého zvlášť. Ty, co mají jednu protézu, a další, co se odráží dvěma," nadhodil v diskuzi po finále Američan černé pleti John Sigleton.

V této souvislosti se sluší připomenout verdikt technických delegátů Mezinárodní atletické federace IAAF, na základě kterého nesměl Pistorius startovat na klasické olympiádě už v roce 2008 v Pekingu, protože se domnívali, že mu speciální protetické končetiny dodávají proti zdravým běžcům nepovolenou výhodu. A logicky, odlišné podmínky mají handicapovaní i mezi sebou. Tak či onak, větší senzaci už paralympijský Londýn asi nezažije.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články