Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Deblkajak Havel, Štěrba se v Poznani nekvalifikoval na OH

Poznaň - O 104 tisícin sekundy unikl deblkajaku Daniel Havel, Jan Štěrba postup na olympijské hry v Londýně. V závěrečné evropské kvalifikaci v Poznani dnes na trati 1000 metrů těsně podlehli jen Portugalcům Fernandu Pimentovi a Emanuelu Silvovi.

Rychlostní kanoistika
zdroj: Vít Chalupa

Po závodu figurovali v neoficiálních výsledcích na prvním místě čeští reprezentanti a přijímali gratulace, ale po prozkoumání cílové fotografie přišlo zklamání.

"Je to smůla, ale takový je sport. Nešlo o chybu, nezkušenost nebo že bychom si soupeře nepohlídali. Prostě jsme Portugalce neviděli, protože jeli pět drah od nás," uvedl Štěrba.

Závodníkům opět ztěžovaly život vysoké vlny. "Při takových neregulérních podmínkách jsme se pár metrů před cílem nemohli dívat po soupeřích, protože bychom spadli do vody. Jsme rádi, že jsme se dostali do cíle," konstatoval Štěrba.

"Kdyby nebyly vlny, dokázali bychom v závěru ještě více zrychlit a vítězství by nám nikdo nevzal. Bolí to, hodně," řekl Havel.

Na stupně vítězů se prosadil i kanoista Martin Fuksa, jenž byl na trati 200 metrů třetí. V semifinále se kvůli velkým vlnám potopil a nedojel do cíle stejně jako další tři soupeři. Po protestech výprav se závod opakoval a český reprezentant prošel do finále A, v němž zůstal jedno místo od postupu na OH.

Čeští reprezentanti obsadili v Poznani třikrát první nepostupové místo a mohou doufat, že nějaké účastnické místo ještě získají. "Naděje ještě žije a okamžitě začínáme zjišťovat, jak na tom jednotlivé státy budou a kolik budou vracet olympijských míst," řekl reprezentační šéftrenér Martin Doktor.

Havel a Štěrba v Londýně na deblkajaku zřejmě pojedou, pokud se nominují do posádky K4. Start na olympiádě si už dříve zajistil právě čtyřkajak a deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články