Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Britové vaří pivo ve stylu svých prvních her

Londýn – Dnešní zahájení letní olympiády v Londýně mohou Britové zapít stejným pivem jako jejich pradědové při prvních hrách v roce 1908. Pivovar v londýnském Camden Townu připravil speciální pivní edici 1908 Pale Ale a zlatavý mok uvařil podle receptur ze začátku 20. století.  

Olympijské pivo
zdroj: ČT24

Autorem myšlenky na oživení starých receptur ku příležitosti londýnských her je manažer camdenského pivovaru Mark Dredge. "Přemýšleli jsme, co se asi pilo na předchozích olympiádách, protože toto jsou už v pořadí třetí hry pořádané v Londýně," uvádí Dredge s tím, že cílem pivovaru bylo připravit nápoj značky Elephant Pale Ale, který se v Londýně pil v době, kdy město pořádalo olympiádu poprvé.

Potíž ovšem spočívala v tom, že původní receptura se nedochovala. Pivovar tak přistoupil k neobvyklému kroku a rozhodl se staré návody k vaření piva rekonstruovat. Dredge proto strávil několik týdnů v archivu londýnské Metropolitní univerzity a hledal zprávy o metodách a suroviny, které by chuť piva přiblížily Londýnu v období la belle époque.

"Kamden 1908 dělá výjimečné to, že jsme vzali starý recept, zjistili jsme, z jakých surovin byl složený, a našli jsme k nim moderní alternativy," konstatoval Dredge. Zájemci o pivo si ovšem připlatí; ležák 1908 totiž pivovar uvařil do pouhých 650 lahví.

Trojice olympijských vín pochází z Jižní Afriky a Brazílie

Nejedná se přitom o jediný unikát v oblasti gastronomie; londýnská olympiáda je první v novodobé historii her, která má svá vlastní "olympijská" vína. Britský prodejce vína Bibendum, který dostal od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) úkol vytvořit zakázkové olympijské víno, uvedl, že cílem bylo vyprodukovat tři vína "spojující olympijské ideály, nabídnout zákazníkům něco nového a zároveň v nich udržet nízký obsah alkoholu a podporovat tak zodpovědné pití".

Těmi třemi víny se nakonec stalo bílé Chenin Blanc ze Stellenbosche v Jižní Africe; růžové rovněž z Jižní Afriky namíchané z odrůd Pinotage, Shiraz a Merlot; a červené z Brazílie namíchané z odrůd Shiraz, Tempranillo a Gamay. Celkem 645 000 litrů těchto olympijských vín bude od nynějška v prodeji v Olympijském parku a na dalších místech konání her.

Zdroj
ČT24, ČTK, London Evening Standard

Hlavní zprávy

Nejčtenější články