Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Američanka Armstrongová obhájila olympijské zlato v časovce

Londýn - Cyklistickou časovku opět vyhrála Američanka Kristin Armstrongová. Za obhájkyní zlata z Pekingu skončila úřadující mistryně světa Němka Judith Arndtová, bronz vybojovala stejně jako v nedělním závodě s hromadným startem Ruska Olga Zabělinská.

Kristin Armstrongová
zdroj: ČTK/AP

Osmatřicetiletá Armstrongová zvítězila na trati dlouhé 29 km s náskokem 15,47 sekundy, což je nejmenší rozdíl mezi první a druhou ženou v olympijské časovce v historii. O dva roky mladší Arndtová získala třetí olympijskou medaili ve třetí disciplíně. Na kontě už má bronz ze stíhacího dráhového závodu na 3 000 metrů z Atlanty 1996 a stříbro ze silničního závodu s hromadným startem v Aténách 2004.

Pátá skončila devětatřicetiletá Kanaďanka Clara Hughesová, olympijská vítězka v rychlobruslení z Turína. Bývalá soupeřka Martiny Sáblíkové tak po dvou bronzech z Atlanty do své sbírky další cyklistickou medaili nepřidala. Sáblíková také usilovala o start v londýnské časovce, ale nominaci si nevybojovala.

Kristin Armstrongová: "Když jsem jela do Pekingu, byla jsem předtím dvakrát na pódiu na světových šampionátech a to samé se ode mě očekávalo na olympiádě. Byla jsem favoritkou a věděla jsem, že potřebuji porazit tři hlavní soupeřky."

Judith Arndtová: "(Zlato) byl můj cíl, ale kdyby se mě včera někdo zeptal, tipovala bych Kristin jako favoritku, takže mě její vítězství nepřekvapuje. Jsem naprosto šťastná. Časovka je vždy komplikovaná a pokaždé absolutně záleží na vaší fyzické kondici." 

Domácí favoritka Emma Pooleyová dojela na šestém místě. V poli poražených zůstaly první dvě ženy ze závodu s hromadným startem Marianne Vosová s Nizozemska, jež v časovce dojela jako šestnáctá, a další Britka Elizabeth Armitsteadová, která dnes skončila desátá.

Výsledky ženské časovky (29 km):

1. Armstrongová (USA) 37:35, 2. Arndtová (Něm.) -15, 3. Zabělinská (Rus.) -23, 4. Villumsenová (N. Zél.) -24, 5. Hughesová (Kan.) -54, 6. Pooleyová (Brit.) -1:03, 7. Nebenová (USA) -1:10, 8. Van Dijková (Niz.) -1:19

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články