Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Francie a USA si rozdělily olympiády: Paříž bude hostit LOH 2024, Los Angeles 2028

Los Angeles - Zájemci o letní olympijské hry se dohodli s Mezinárodním olympijským výborem na rozdělení pořadatelství. Zástupci kandidáta z amerického Los Angeles se rozhodli pro rok 2028, Paříži tak připadne rok 2024. Obě pořadatelská města, která se ucházela o letní olympiádu 2024, se měla na základě rozhodnutí MOV společně dohodnout na rozdělení pořadatelství. MOV oficiálně potvrdí oba pořadatele na kongresu v Limě 13. září.

Logo Paříže pro letní olympijské hry 2024
zdroj: ČTK/AP autor: Francois Mori

"MOV vítá rozhodnutí přípravného výboru Los Angeles," uvedl v prohlášení šéf olympijského hnutí Thomas Bach. "Los Angeles přišlo s vynikající kandidaturou, která v souladu s olympijskou agendou 2020 má jako prioritu co největší využívání stávajících zařízení a podporuje zapojení mladých lidí do olympijského hnutí. Proto jsme velmi rádi, že jako součást smlouvy o pořádání můžeme zvýšit přístup místní mládeže ke sportu a povzbudit zdravý životní styl obyvatel Los Angeles na dalších jedenáct let," prohlásil Bach.

Mezinárodní olympijský výbor před třemi týdny rozhodl, že bude letos udělena najednou organizace dvou olympiád. Na městech MOV nechal, ať se domluví na pořadí. Paříž od začátku kandidatury deklarovala, že má zájem pouze o Hry v roce 2024 - z velké části kvůli omezené dostupnosti pozemků pro olympijskou vesnici a také kvůli touze hostit Hry přesně 100 let od předchozích OH v Paříži v roce 1924. Představitelé Los Angeles naopak na dřívějším termínu netrvali.

Je nám líto, video expirovalo.
Paříž a LA budou po sobě pořádat olympijské hry

"Jsme přesvědčeni, že v srpnu dosáhneme dohody všech tří stran, která bude výhrou pro MOV, Los Angeles i Paříž. Tato dohoda bude předložena ke schválení na zářijovém zasedání MOV v Limě," uvedl Bach.

Starosta Eric Garcetti v minulém týdnu uvedl, že by město bylo hloupé, kdyby s pořádáním olympiády v roce 2028 nesouhlasilo. Zástupci Los Angeles však ještě musí dojednat, že všechny dohody o finančním krytí pro rok 2024 budou platit také o čtyři roky později.

Paříž i Los Angeles shodně letní Hry už dvakrát hostily. Francouzská metropole v letech 1900 a 1924, druhé nejlidnatější město USA pak v letech 1932 a 1984. Obě města zbyla z šestice kandidátů pro rok 2024. O pořadatelství se původně ucházely také Hamburk, Boston, Řím a Budapešť. Z boje ale odstoupily, většinou kvůli příliš vysokým nákladům nebo nedostatku podpory obyvatel.

Brífink k pořádání LOH 2024 s olympijským logem Los Angeles
zdroj: Reuters autor: PIERRE ALBOUY
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články