Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Dopady dopingu: vzpírání hrozí vyřazení z olympijského programu

Je tradičním olympijským sportem, vzpírání ovšem nyní hrozí, že kvůli rozsáhlému dopingu sportovců bude vyřazeno z olympijského programu. V něm je nepřetržitě od roku 1920. Do června příštího roku má mezinárodní federace IWF předložit Mezinárodnímu olympijskému výboru další zprávu o antidopingových opatřeních. Navíc MOV chce dodatečně otestovat ještě více vzorků vzpěračů z olympijských her v Londýně v roce 2012.

zdroj: ISIFA

Vzpěračská federace dostala v září za úkol předložit do prosince zprávu o tom, jak se vypořádává s dopingovými hříšníky pod pohrůžkou, že jinak mohou vzpěrači už na hrách v Paříži v roce 2024 chybět.

"V olympijském programu jsme ponechali vzpírání za předpokladu, že budou splněny určité podmínky, a požadovali jsme zprávu IWF," řekl na zasedání MOV předseda Thomas Bach. "Ve skutečnosti jsme obdrželi zprávu, která ukazuje plán na zlepšení situace v oblasti dopingu. Není třeba opakovat, jak vážný je tento problém, neboť opakované analýzy a testy ukázaly, že přibližně deset procent vzorků bylo pozitivních," dodal.

"Proto jsme vzali na vědomí tento projekt IWF, ale rozhodli jsme se, že postavení vzpírání v olympijském programu pro rok 2024 se nezmění. Zůstává podmíněno splněním určitých podmínek, což v praxi znamená, že chceme, aby tento plán, který byl předložen, byl uskutečněn," uvedl Bach.

Zpětné testování vzorků z her v Pekingu a Londýně odhalilo 49 pozitivních nálezů a 29 vzpěračských medailí změnilo majitele. Na dlouhodobé potíže s dopingem už loni doplatili ruští reprezentanti, které vzpěračská federace nepustila na olympijské hry v Riu de Janeiro.

Na právě skončeném mistrovství světa v Anaheimu nesmělo kvůli opakovaným dopingovým případům svých vzpěračů startovat devět zemí - kromě Ruska také Čína, Kazachstán, Arménie, Turecko, Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko a Ázerbájdžán.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články