Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bernardová s Dufkovou postoupily na olympiádu do Ria

Rio de Janeiro - Synchronizovaná plavkyně Soňa Bernardová si vybojovala účast na pátých olympijských hrách. S Alžbětou Dufkovou obsadily v kvalifikaci v Riu de Janeiro deváté místo. Do soutěže o šestnáct volných míst zasáhlo 27 dvojic, zvítězily Španělky Ona Carbonellová s Gemmou Mengualovou.

Soňa Bernardová s Alžbětou Dufkovou
zdroj: ISIFA autor: Clive Rose

"Dosáhly jsme na nejlepší výsledek v dosavadních olympijských kvalifikacích. Jsme nesmírně šťastné. Tomuto závodu jsme obětovaly vše," řekla Bernardová, která byla ve 40 letech nejstarší účastnicí kvalifikace. Po středečních technických sestavách byly české plavkyně desáté, ve volných sestavách si o jedno místo polepšily a předstihly Kazachstán.

"Změnily jsme sestavy k vyšší obtížnosti, což se nám vyplatilo," uvedla Bernardová. Pátým startem pod pěti kruhy se přiblíží českým rekordmanům. O jednu účast více mají vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, která rovněž usiluje o start v Riu, veslaři Václav Chalupa s Jiřím Ptákem a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová.

Ta má vedle pěti zimních her na kontě i jednu účast na letní olympiádě v závodě horských kol. Bernardová debutovala na OH v Sydney 2000, kde skončila s Janou Rybářovou patnáctá. O čtyři roky později v Aténách obsadily s Ivou Bursovou dělené 14. místo. S Dufkovou byly v Pekingu osmnácté a v Londýně jim patřilo 14. místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články